Havránková dnes smlouvu o prodeji pozemků pro D11 zřejmě nepodepíše

Praha / Hradec Králové - Dnes měly Ludmila Havránková a Jaroslava Štrosová podepsat vládní smlouvu o prodeji pozemků potřebných k dostavbě dálnice D11 až do Hradce Králové. Havránková ale kvůli zdravotním problémům musela odjet na ošetření do hradecké nemocnice, a nemohla proto smlouvu podepsat. Dnes přitom vyprší dohodnutý poslední termín pro podpis smluv. Právní zástupce farmářky chce proto navrhnout Ředitelství silnic a dálnic jiný termín, konkrétní čas a datum prý určí až podle zdravotního stavu statkářky.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové tak stát nemůže podepsat ani smlouvu se Štrosovou, protože vládní usnesení předpokládá vyřešení sporu za účasti všech dotčených. Zřejmě se tak bude čekat, jak se k nové situaci postaví vláda. „Požádali jsme druhou stranu o sdělení náhradního termínu a budeme informovat vládu. O následcích odkladu nechci spekulovat,“ řekl Hanzelka.

Vláda přitom již před několika týdny rozhodla o vyvlastnění pozemků. Rozhodnutí poté ale pozastavila, neboť sestry vyjádřily ochotu jednat a následně ministrům předložily parafované smlouvy. Pokud budou smlouvy podepsány v nejbližších dnech, mohla by být dálnice až do Hradce zprovozněna už do dvou let.

Obě statkářky dostanou za svá pole náhradní půdu. Ludmila Havránková k výměně tří hektarů své půdy dostane dalších 130 do pronájmu. Jaroslava Štrosová by pak kromě výměny parcely měla dostat ještě doplatek podle znaleckého posudku. Štrosovi měli původně výhrady, že přístup k nabízenému pozemku je omezený. Stát ale přislíbil, že v budoucnu zpřístupnění zajistí.

V případě, že by se vyřešil spor mezi státem a Ludmilou Havránkovou, není však všem dnům konec. Problematický je totiž ještě jeden 2,5kilometrový úsek dálnice mezi obcemi Osičky na Hradecku a Libišany na Pardubicku. Nejvyšší správní soud u něj potvrdil zrušení stavebního povolení. Vyhověl tak žalobě občana, který si stěžoval, že Ředitelství silnic a dálnic nevyhovělo jeho námitkám a neumožnilo mu vyjádřit se k podkladům pro stavební povolení. Tato část dálnice je už ale zprovozněná a podle ministerstva dopravy nehrozí, že by tu měl být zastaven provoz.

Ludmila Havránková
Zdroj: ČT24