Šéfkou sněmovny je Němcová, místopředsedy Parkanová, Klasnová a Zaorálek

Praha - Předsedkyní Poslanecké sněmovny byla zvolena Miroslava Němcová (ODS). Hned v prvním kole tajné volby dostala 118 hlasů, což odpovídá počtu poslanců ODS, TOP 09 a VV. Její protikandidát Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal 79 hlasů. Schůze sněmovny pokračovala volbou místopředsedů. Ze čtyř navržených jmen uspěla Vlasta Parkanová (TOP 09), Kateřina Klasnová (VV) a Zaorálek, šéf komunistů Vojtěch Filip se do vedení sněmovny neprobojoval. Premiér Jan Fischer poté, co si poslanci zvolili vedení, potvrdil, že jeho vláda se v pátek ráno sejde a odsouhlasí svou demisi. Dodal, že on sám se těší na „pasivní odpočinek“, na dny, kdy nehodlá dělat nic. Na podzim jej čeká místo ve vedení Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Ustavující schůze sněmovny skončila, příště se poslanci sejdou 7. července.

Němcová by ráda ve sněmovně slušnější atmosféru

Předsedu sněmovny volilo všech 200 poslanců. Odevzdali 200 platných i neplatných lístků. Zaorálek získal o tři hlasy méně, než mohl - poslanců ČSSD a KSČM je dohromady 82. Je možné, že některý z hlasů byl neplatný nebo některý z poslanců ČSSD či KSČM dal hlas Němcové. „Jsem velice rád, že byla zvolena právě ona, kvalitní, schopný a charakterní člověk, který dá určitě Poslanecké sněmovně důstojnou tvář,“ komentoval Němcové zvolení šéf ODS Petr Nečas.

Němcová krátce po zvolení v krátkém projevu zdůraznila, že sněmovna bude i nadále místem názorových střetů, přála by si prý však, aby byla i obrazem tolerance a spolupráce. „Letošní parlamentní volby potvrdily, že voliči více než dříve zvažovali jak preference programové, tak personální. Takový pozorný výběr znamená, že mnohem kritičtěji budou posuzovat náš výkon. Nejde pouze o kvalitu zákonů, ale též o styl našeho jednání,“ uvedla nová předsedkyně dolní komory. „Velmi ráda bych usilovala o to, aby se styl Poslanecké sněmovny změnil ke korektnímu jednání a aby tady vládla slušnější atmosféra,“ řekla Němcová. Nevěří ale prý příliš na to, že by se neslušnost či vulgární projevy daly omezit pokutami, jak navrhují Věci veřejné. Slušné chování by podle ní mělo být automatické. V čele sněmovny prý chce dbát i na to, aby dolní komora racionálně nakládala se svými penězi.

První test soudržnosti budoucí koalice

Předseda ODS Petr Nečas po volbě poděkoval za hlasy, které Němcová dostala od budoucích koaličních partnerů ODS. „Spolupráce mezi občanskými demokraty, stranou TOP 09 a stranou Věci veřejné si velmi vážím, v tomto se projevila jako výraz vzájemné důvěry,“ řekl.

Poražený protikandidát Němcové Lubomír Zaorálek se obává, že sněmovna ztratí kontrolní funkci nad vládou. „Může to být tak, že se sněmovna stane převodní pákou vlády, kde zákony procházejí jako nůž máslem. Myslím, že důstojnější poloha sněmovny je, když se stane místem korektní oponentury,“ prohlásil Zaorálek.

Rath navrhoval, aby měla sněmovna dva místopředsedy

Volbu místopředsedy sněmovny předcházela rozprava, kdy ODS navrhla, aby místopředsedové byli tři, komunisté chtěli čtyři místopředsedy a David Rath (ČSSD) vystoupil s návrhem, aby kvůli úsporám byli místopředsedové jen dva. Zákonodárci si pak ale odhlasovali, že v tomto volebním období budou tři místopředsedové. Následovala samotná volba místopředsedů. Zaorálek obdržel nejvyšší počet hlasů, 173. Pro Klasnovou hlasovalo 151 zákonodárců, pro Parkanovou pak 143 poslanců. Filip dostal 40 hlasů. Místopředsedy volilo 198 poslanců.

Poslanci rozhodovali o výborech

Poslanci se po volbě vedení zabývali sněmovními výbory. Sněmovna ustavila celkem 17 výborů, o jeden méně než v minulém období. Později se ještě sloučí petiční a kontrolní. Výbory budou mít od 15 do 30 členů. Poslanecké kluby budou muset podat návrhy na obsazení výborů do 2. července odpoledne. ODS, TOP 09 a Věci veřejné, které mají ve sněmovně většinu, se po volbách zavázaly, že proti minulému období výrazně sníží počet výborů, podvýborů a komisí.

Ze zákona sněmovna už v úterý ustanovila patnáctičlenný mandátový a imunitní výbor. Dalšími výbory zřízenými ze zákona jsou petiční výbor (15 členů), rozpočtový výbor (30 členů), kontrolní výbor (15 členů), organizační výbor (30 členů), volební výbor (15 členů) a výbor pro evropské záležitosti (15 členů). Dále poslanci založili hospodářský výbor (30 členů), ústavně-právní výbor (15 členů), výbor pro obranu a bezpečnost (30 členů), výbor pro sociální politiku (18 členů), výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj (23 členů), výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu (23 členů), výbor pro zdravotnictví (23 členů), výbor pro životní prostředí (18 členů), zahraniční výbor (18 členů) a zemědělský výbor (15 členů).

Vizitka nové předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové

Datum a místo narození: 17. listopadu 1952 v Novém Městě na Moravě.
Vzdělání: absolventka Střední zemědělské technické školy v Havlíčkově Brodě.
Působení v politice: členkou Poslanecké sněmovny je nepřetržitě od roku 1998, dvě volební období byla místopředsedkyní sněmovny (od 2002, od 2006 první místopředsedkyně); v minulosti byla například i místopředsedkyní poslaneckého klubu ODS; po rezignaci předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) byla letos v dubnu pověřena vedením Poslanecké sněmovny a dnes byla zvolena její předsedkyní.
Působení v ODS: na nedávném kongresu ODS byla překvapivě zvolena první místopředsedkyní strany; členkou ODS je od roku 1992, v letech 2002 až 2006 byla místopředsedkyní strany, v minulosti byla i ministryní kultury stínové vlády ODS.
Ostatní:
- v letech 1974 až 1992 pracovala v Českém statistické úřadu, od roku 1992 vlastní ve Žďáru nad Sázavou knihkupectví;
- v letech 1994 až 2002 působila jako členka zastupitelstva ve Žďáru nad Sázavou;
- v roce 1996 neúspěšně kandidovala za ODS do Senátu (volební obvod číslo 51 Žďár nad Sázavou), neuspěla ve druhém kole;
- před volbami do sněmovny v roce 1998 se překvapivě stala jihomoravským volebním lídrem ODS, když ve stranických primárkách porazila i ostřílené politiky; podle tisku jí pomohla především její absolutní loajalita vůči tehdejšímu předsedovi strany Václavu Klausovi v době skandálu se stranickými sponzory v roce 1997;
- v roce 2002 kandidovala na předsedkyni ODS, neuspěla již v prvním kole;
- v roce 2006 neuspěla při volbě předsedy Poslanecké sněmovny, když nezískala ani hlasy všech poslanců koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Šéfa mandátového výboru se zvolit nepodařilo

Dopoledne před volbou předsedy sněmovny si měl své vedení zvolit i sněmovní mandátový a imunitní výbor. To se ale nepodařilo, výbor proto dočasně povede František Dědič (ODS). Jeho členové se k volbě šéfa vrátí na některém z dalších jednání. Výbor po dnešním prvním jednání uvedl, že mandát všech nově zvolených poslanců platí. „Všichni poslanci Poslanecké sněmovny byli platně zvoleni,“ uvedl Dědič.

Vydáno pod