Nečas třetím předsedou ODS, jeho pravou rukou překvapivě Němcová

Praha – Petr Nečas byl podle očekávání jednoznačně zvolen předsedou ODS na mimořádném kongresu strany, který dnešním volebním dnem pokračuje od deváté hodiny ranní. Po Václavu Klausovi a Mirku Topolánkovi se tak stal třetím předsedou občanských demokratů. Nečas vstupoval do kandidatury na post předsedy jako jediný. Při volbě získal 538 z počtu 601 platných hlasů, což znamená sedmaosmdesátiprocentní podporu delegátů. První místopředsedkyní se překvapivě stala Miroslava Němcová před ještě včera favorizovaným Davidem Vodrážkou, kterého se ziskem 314 hlasů přeskočila o 57 hlasů.

Po zvolení Nečas poděkoval za hlasy. „Velice si vážím toho počtu hlasů, jako starý kongresový matador vím, že tolik hlasů už nikdy nedostanu,“ uvedl s tím, že to cítí jako závazek vůči delegátům a všem členům ODS. „Předvedeme, jak vypadá správná pravicová politika,“ řekl.

Volba 1. místopředsedy překvapení přinesla

O funkci prvního místopředsedy ODS se ucházel David Vodrážka, který ji obhajoval, a bývalá místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. V tajné volbě získala Němcová 314 hlasů z 599 platných. „Už tím, že jsem přijala jedinou nominaci ze své domovské organizace, se mohla šance na mé zvolení jevit beznadějně,“ řekla Němcová novinářům po svém zvolení. Převážila podle ní v delegátech touha volit každý sám za sebe. Dosavadní první místopředseda David Vodrážka post neobhájil, když získal pouze 257 hlasů.

Nový předseda ODS Petr Nečas podpořil před volbou řadových místopředsedů do vedení vedle již zvolené první místopředsedkyně Miroslavy Němcové ještě Jiřího Pospíšila, Alexandra Vondru, Pavla Drobila a Pavla Blažka, o jejichž zvolení požádal delegáty vysočanského kongresu ODS. Šéf pražské ODS Pavel Bém po neúspěšné kandidatuře Davida Vodrážky na post prvního místopředsedy dodatečně navrhl Vodrážku jako kandidáta na řadového místopředsedu. Nakonec se řadovými místopředsedy stali všichni Nečasem navržení kandidáti.

Delegáti také na kongresu obměnili složení širšího vedení strany. Do výkonné rady, která je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, byli zvoleni všichni kandidáti nominovaní regiony. Ani v ní nebude Vodrážka, Prahu v tomto orgánu ODS reprezentují Rudolf Blažek, Filip Dvořák, Aleksandra Udženija, Milan Richter a Andrea Vlásenková. V širším vedení se uplatní i neúspěšný kandidát na místopředsedu z jihu Čech Martin Kuba. Kongres zvolil také nové složení smírčí rady a kontrolní a revizní komise.

Reakce politiků:

Petr Gazdík (TOP 09): „Věříme, že Petr Nečas je zastáncem nového politického stylu, umírněného stylu, na který občané čekají.“

Kateřina Klasnová (VV): „Kvitujeme s potěšením, že se potvrdil silný mandát Petra Nečase, je to pro nás signál pro další vyjednávání. Takto široká podpora uvnitř ODS je pro nás důležitá.“

Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Věřím, že se ODS snaží měnit svůj styl, a věřím, že Petr Nečas bude skutečně jiným předsedou strany.“