Topolánek v dopise vysvětluje, proč ODS propadla u voleb

Praha - Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se ve své zprávě pro víkendový kongres strany zabývá rozborem důvodů, proč občanští demokraté výrazně propadli ve volbách. Potvrdil to jeden z jeho blízkých spolupracovníků s tím, že Topolánkova zpráva je psána s odstupem a bez politických apelů člověka, který „to už nebude řešit“. Za tři své hlavní osobní chyby Topolánek pokládá druhé zvolení Václava Klause prezidentem, podporu úřednického premiéra Jana Fischera a výběr Vlastimila Tlustého do funkce ministra financí.

„Je to rozbor neúspěchů a snaha dobrat se toho, jak dál,“ podotkl politik seznámený s textem Topolánkovy zprávy. Podle něj někdejší premiér za hlavní neúspěch strany považuje její výsledek v posledních sněmovních volbách, kdy strana dosáhla jen 20 procent hlasů. Přes tento neúspěch je to ale právě nynější lídr ODS Petr Nečas, který vyjednává o sestavení koaliční vlády s daleko silnější podporou v Poslanecké sněmovně, než jakou kdy disponoval Topolánkův koaliční kabinet s lidovci a Stranou zelených.

Topolánkovou zprávou nyní disponuje hlavní kancelář ODS, která musí rozhodnout, jakým způsobem s ní o víkendu seznámí delegáty 21. kongresu ODS. Straníci na něm vyberou nové vedení, o funkci předsedy se uchází právě Nečas, který také přečte dopis prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause.

Prezident se před dvěma lety vzdal čestného předsednictví strany kvůli svému nesouhlasu s politikou ODS a jejího tehdejšího předsedy Topolánka. Topolánek, který podle Aktuálně.cz Nečase ve své zprávě podpoří, z čela strany odešel v dubnu, když neustál poslední z řady medializovaných skandálů.