Manažerem ČSSD pro podzimní volby by mohl být poslanec Hamáček

Praha - Novým ústředním volebním manažerem sociální demokracie pro podzimní volby by mohl být poslanec Jan Hamáček. Podle informací z Lidového domu je Hamáček „aktuálním kandidátem“. Rozhodnutí je ale na stranickém předsednictvu, které se sejde tento pátek. Hamáček potvrdil, že o něm vedení ČSSD pro tuto funkci uvažuje.

Pokud se předsednictvo rozhodne pro Hamáčka, nahradí v této funkci Jaroslava Tvrdíka, který měl smlouvu jen pro volby do Poslanecké sněmovny. Již dříve řekl, že dostal při minulém zasedání předsednictva nabídku pokračovat i před podzimními komunálními, pražskými a senátními volbami, ale odmítl ji, protože si myslí, že by ji měl vykonávat někdo „svěží a neotřelý“. Hamáček byl zvolen poslancem už podruhé.

Vedení ČSSD si od výsledků podzimních voleb slibuje napravení reputace pošramocené neúspěchem ve sněmovních volbách. Úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka uvedl, že by chtěla mít nejsilnější senátorský klub.

Dosud se objevily informace, že ČSSD pro tuto funkci uvažovala o osmatřicetiletém pražském zastupiteli Karlu Březinovi, který byl manažerem kampaně před loňskými volbami do Evropského parlamentu. Dalším kandidátem, o kterém ČSSD uvažovala, byl místopředseda Milan Urban. Ten ale funkci odmítl.