Podle Jakla prezident na kongres ODS nepřijde, zašle pouze dopis

Praha – Prezident Václav Klaus na víkendový kongres ODS nedorazí, delegátům zašle zdravici ve formě dopisu. Serveru Parlamentnilisty.cz to řekl prezidentův tajemník Ladislav Jakl. „S účastí prezidenta republiky na kongresu to je fáma. Prezident Klaus kongres ODS nenavštíví. Myslím, že by ani nebylo vhodné uprostřed horkých jednání o sestavení vlády navštívit jednání jednoho z těchto subjektů,“ podotkl Jakl. Na kongres prezidenta pozval lídr ODS Petr Nečas, který se bude ucházet o předsednickou funkci.

Informaci, že se prezident na kongresu objeví, zveřejnil server Ihned.cz s odvoláním na zdroj z prezidentova okolí. Média proto spekulovala, že by Klausova účast na kongresu byla symbolem jeho usmíření s ODS. Zakladatel Občanské demokratické strany se totiž v posledních letech se stranou rozešel. Klaus pak ale pro Lidové noviny uvedl, že s účastí zatím váhá a rozhodne se až po páteční schůzce s Petrem Nečasem, který ho přijde informovat o rodící se koalici. Právě lídři TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf Věcí veřejných Radek John na kongres mají přijít. 

Do vysočanském hotelu Clarion nepřijde ani Mirek Topolánek, kterého straníci letos v dubnu přiměli rezignovat na funkci předsedy strany po jeho skandálních výrocích o homosexuálech a Židech. V ODS tehdy panovala obava, že i díky Topolánkově dlouhodobě kontroverznímu chování straně klesají volební preference. Podle médií Topolánek pošle kongresu zprávu předsedy strany, která má být prý velmi kritická - ke straníkům, ke Klausovi a k předsedovi nynější úřednické vlády Janu Fischerovi.   

Po kongresu se zřejmě výrazně obmění vedení ODS

Občanské demokraty čekají o víkendu zásadní změny, vedení strany by se totiž mělo zásadně obměnit. Předsedou strany se s nejvyšší pravděpodobností stane dosavadní lídr Petr Nečas, který je po volební prohře levice blízko premiérskému křeslu. Ze současných místopředsedů zřejmě obhájí pozici v grémiu jen David Vodrážka. O složení nového vedení ale rozhodne až hlasování na kongresu a zákulisní dohody regionů.

Krajskou nominaci do místopředsednické funkce zatím získali David Vodrážka, Miroslava Němcová, Alexandr Vondra a Milan Cabrnoch, kterého na úkor nynějšího místopředsedy Petra Bendla vybrala středočeská ODS. Většina regionů má ale nominační sněmy teprve před sebou.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24