Vondra: Nová ODS, přívětivá tvář a veřejný zájem

Praha – ODS čeká 19. a 20. května kongres, ze kterého vzejde nové vedení včetně předsedy strany. Petr Nečas jako volební lídr, který stojí před dohodou o nejstabilnější vládě v historii novodobých svobodných voleb, asi potvrdí očekávaný zisk nejvyššího křesla. Rozhodovat se ale bude v podstatě o budoucnosti pravicové politiky v Česku. Podle hosta středečního vydání pořadu Před půlnocí, senátora Alexandra Vondry, který se uchází o místopředsednický post, by z kongresu měla vzejít hlavně sjednocená strana, kterou nebudou ohrožovat frakční boje různých táborů, jak tomu bylo v minulosti. Nové vedení by podle Vondry mělo nastavit přívětivější tvář a reprezentovat veřejný zájem.

V posledních parlamentních volbách v roce 2006 měla ODS historicky nejlepší výsledek, jenže pak následovaly čtyři roky utrpení. Koalice, spolu s KDU-ČSL a zelenými, totiž neměla stabilní většinu v Parlamentu. Boj o každý nový zákon byl zápasem na krev a jen úsilí sestavit vládu pod vedením Mirka Topolánka trvalo 8 měsíců.

Už nyní je podle Vondry vidět veliký rozdíl: Při rozhovorech o nové koalici s TOP 09 a stranou Věci veřejné je nová vůle a chuť předkládat věcná řešení, která naše země potřebuje.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Vondra ovšem dříve pevně stál po Topolánkově boku. „Kryl jsem mu záda, připravoval jsem mu české předsednictví unii,“ říká Vondra. Důležitý byl pro něj Topolánkův důraz na otevírání Občanské demokratické strany směrem k veřejnosti. Zatímco za éry Václava Klause byla strana rigidní, Topolánek se pokusil nalákat lidi otevřením politiky.

Dát straně novou energii. Vsadit na Nečase

Jenže strana pod jeho vedením byla dlouhodobě rozdělená. Politika permanentního boje se odehrávala nejen na úrovni vlády a opozice, ale také v rámci ODS. Členská základna Mirka Topolánka pravidelně kritizovala a straně pro tento rozpor docházel dech. „Mirkovi se zhroutil svět s odkladem voleb,“ popisuje Vondra.

Bylo potřeba dát straně novou energii. Také Vondra přestal podporovat Topolánka a vsadil na Nečase. „Nešlo mu o sebe. Riskoval svým krokem kariéru. Ví, že nemá nic jisté,“ komentuje to Vondra.

Tendence privatizovat veřejný zájem

Problémem už nebylo jen vnitřní rozdělení ODS, ale opět to, že „z politiky se vytrácí to hlavní - veřejná služba“. Strana sice vždy reprezentuje určité zájmy, pro Vondru bylo ale důležité, aby se neztrácel zájem veřejný. „Objevily se tendence privatizovat veřejný zájem. Je třeba vrátit kyvadlo tam, kam patří,“ zdůrazňuje. Proto se přiklonil na stranu Petra Nečase. Místopředsedou strany se chce stát především proto, aby mohl Nečasovi s touto výzvou pomoci.

Alexandr Vondra

je bývalý disident a signatář Charty 77, spoluzakladatel Občanského fóra. V letech 1992 až 1997 působil jako první náměstek ministra zahraničních věcí. V letech 1997 až 2001 byl českým velvyslancem ve Spojených státech. V roce 2006 vykonával funkci ministra zahraničních věcí ČR a posléze až do května 2009 zastával post místopředsedy vlády pro evropské záležitosti ve druhém Topolánkově kabinetu.