Bendl bez nominace: Myslel jsem, že se region rozhodne jinak

Praha – Středočeská ODS má jasno v nominacích na vedení strany. Na předsedu navrhuje Petra Nečase a na místopředsedu Milana Cabrnocha. Šéf krajské organizace ODS a 1. místopředseda strany Bendl nenašel dostatečnou podporu delegátů. „Snažil jsem se jako lídr volební kandidátky udělat maximum pro volební úspěch ODS. To se ve středních Čechách povedlo a důvěra lidí je hodně zavazující. Tudíž jsem si myslel, že se region rozhodne jinak,“ připouští Bendl jisté rozčarování z rozhodnutí krajské organizace.

„Možná jsem se opravdu nevěnoval tomu, abych si podporu domluvil. Možná jsem příliš spoléhal na to, že volební výsledek je takový, jaký je,“ vysvětluje si Bendl svůj neúspěch. „Nemít doma podporu je pro mne osobně zásadní. Jsem člověk, který vyrostl v tomhle kraji a nemít doma nominaci, to by pro mne bylo těžké obhajovat,“ vyloučil Bendl, že by na místopředsedu strany přesto kandidoval.

„Bernard Shaw, který žil sto let, tady mohl být ještě tři sta padesát let, protože pořád měl co říct. Zatímco po světě chodí tolik třicetiletých, kteří tady už dvě stě padesát let být nemuseli,“ parafrázuje Bendl hru Jana Wericha v odpověď na otázku, zda mu neuškodila skutečnost, že patří mezi „služebně starší“ tváře ODS.

Rozhovor s Petrem Bendlem (zdroj: ČT24)

„Moje ambice v oblasti dopravy je zřejmá“

Není zřejmé, nakolik nová situace ovlivní Bendlovy šance stát se ministrem dopravy. „Já jsem byl v kompetenčním týmu Petra Nečase právě pro oblast dopravy, připravoval jsem volební program, který se dopravy týkal, tudíž moje ambice pohybovat se v téhle oblasti je zřejmá,“ odpovídá Bendl na přímý dotaz, zda by chtěl resort dopravy vést.

Pozice předsedy strany a 1. místopředsedy podle Bendla na blížícím se kongresu získají Petr Nečas a David Vodrážka. Kongres ODS se uskuteční 19. a 20. června v Praze.

Pravděpodobně příští předseda Nečasuž vyjmenoval šest lidí, které by uvítal ve vedení ODS. Jako kandidáty na místopředsedy uvedl Davida Vodrážku, Alexandra Vondru, Pavla Blažka, Miroslavu Němcovou, Jiřího Pospíšila a Pavla Drobila.

O Bendlovi se nezmínil. V kuloárech se říká, že jedním z důvodů je Bendlovo spojení s ponikatelem Ivo Rittigem, který je uváděn mezi takzvanými kmotry, kteří tahají za nitky ODS.

David Vodrážka a Petr Nečas
Zdroj: ČT24