Topolánek: Doba loajality skončila

Praha - Mirek Topolánek, bývalý šéf ODS, na sobotní kongres strany nepřijede. Delegátům ale napíše zprávu. Podle serveru Aktuálně.cz se Topolánkův text, jakési poslední slovo, bude při kongresu rozdávat. Podle serveru v něm Topolánek shrne několik uplynulých měsíců a bude prý silně kritický ke stranickým kolegům, k prezidentu Václavu Klausovi a premiéru Janu Fischerovi. Účast Klause na kongresu, zakladatele strany a nyní prezidenta, je nejistá. Sjezd bude trvat dva dny, v neděli se bude volit nové vedení. Z regionu se začínají scházet nominace na místopředsedy, které naznačují, že nejužší vedení strany projde značnou obměnou.

Podle serveru Novinky.cz Topolánek sdělil, že doba loajality skončila. „Byl jsem doposud velmi disciplinovaný, trpělivý a loajální. To skončilo,“ řekl. Rozladilo ho, jak ho vlastní strana pozvala na kongres - v pondělí večer Topolánkovi přistála v e-mailové schránce unifikovaná pozvánka pro příznivce ODS. Server připomíná, že představitelé ODS dosud uváděli, že bývalý předseda dostane na kongres „plnohodnotnou“ pozvánku.

Topolánek Novinkám.cz řekl, že podle stranických stanov vypracoval pro kongres „Zprávu předsedy“, kterou musí předložit. „To učiním. V nepřítomnosti,“ uvedl. Vyslovil současně obavu, zda bude jeho zpráva delegátům kongresu ODS skutečně rozdána.

Vedení ODS zřejmě projde velkou obměnou

Kongres začne v sobotu v 10:00. V úvodu by měl zaznít projev lídra strany Petra Nečase, který bude pravděpodobně jediným kandidátem na nového předsedu ODS. Vystoupit by ale měli i všichni dosluhující místopředsedové. Většina z nich přitom už nebude funkci obhajovat a zdá se, že po letech přijdou o vlivnou pozici ve straně. Někteří vysoce postavení členové ODS očekávají na kongresu značné změny stranického vedení. „Jména, která jsou generována, ukazují poměrně znatelnou obnovu ODS,“ řekl dnes Nečas. Podpory, kterou dostává od oblastí a regionů, si prý váží, míří přímo od členů. „Jak bude vypadat samotné tajné hlasování na kongresu, uvidíme v neděli,“ podotkl Nečas.

Nominace z regionů do místopředsednické funkce zatím získali David Vodrážka, Miroslava Němcová, Alexandr Vondra a Milan Cabrnoch, kterého na úkor nynějšího místopředsedy Petra Bendla vybrala středočeská ODS. Většina regionů má ale nominační sněmy teprve před sebou. Bendl po prohře na nominační konferenci ve středních Čechách oznámil, že nebude křeslo místopředsedy obhajovat.

Ve vedení strany kromě Bendla zřejmě skončí i místopředsedové Petr Gandalovič a Ivan Langer. Velkou šanci naopak mají lídr moravskoslezské kandidátky ODS Pavel Drobil a předseda brněnské ODS Pavel Blažek. Mezi lidmi, které by chtěl do vedení, je jmenoval Nečas a získají zřejmě i podporu ze svých silných regionálních organizací.

Regionální sněm občanských demokratů ve Zlínském kraji dnes na svém sjezdu navrhl na předsedu strany Petra Nečase. Na post prvního místopředsedy nikoho nenominoval, delegáti žádný návrh neobdrželi.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24