Ekologičtí experti K9 dojednali, limity těžby neprolomí

Praha – Vyjednávací týmy rodící se koalice stále jednají o sedmi programových kapitolách. Podle volebního lídra ODS Petra Nečase by se dvě mohly uzavřít už tento týden. Jako první dnes dokončili práci na podkladech pro lídry vyjednavači kapitol ekologie a zemědělství. Ve čtvrtek by se výsledky skupiny měli zabývat vedoucí představitelé vznikajícího kabinetu. Takzvaná koaliční devítka má mimo jiné rozhodnout v případech sporných bodů, na nichž se vyjednavači nedokázali dohodnout. Předseda Věcí veřejných Radek John dnes zároveň zdůraznil, že strany své sliby dodrží a například návrh na omezení poslanecké imunity podají hned na první schůzi sněmovny.

Političtí lídři musí rozhodnout o precizní formulaci tématu ekologického supertendru a také o rozporu v názorech na převedení kompetencí v ochraně vod z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí. S návrhem souhlasí ODS a VV, proti je TOP 09. Ekologický supertendr znamená jednu zakázku na likvidaci starých ekologických zátěží ve výši přes 100 miliard korun. Na dodržení dosavadních rozhodnutí v této věci trvá TOP 09 s tím, že účastníci tendru by kvůli zrušení soutěže mohli po státu vymáhat náhradu.

Podle Davida Vodrážky je na ekozakázce shoda v tom, že se otevřou nabídky: „Uvidíme, jaké budou, ale kloníme se k nějakému rozdělení zakázky.“ Ekologickou zakázkou už se dnes zabývali i lídři budoucí koalice. „Kvůli arbitráži ji pochopitelně nelze zrušit. Nicméně v případě jakéhokoliv podezření nebude vyhlášen vítěz. Uvidíme, jak budou nabídky vypadat, neznamená to ale, že bude každá automaticky přijata, když se ukáže, že není výhodná,“ uvedl John.

Ve většině otázek z oblasti zemědělství a rozvoje venkova se ale vyjednavači shodli. V programovém prohlášení vlády by se tak měla objevit například podpora konkurenceschopnosti českých zemědělců, snižování byrokratické zátěže zemědělských podnikatelů, podpora malých potravinářských firem a přímého prodeje zemědělské produkce či dokončení restitucí. Vláda bude prosazovat i využívání jaderné energie a neprolomení limitů těžby uhlí.

Lídři K9 začali připravovat i novou strukturu sněmovny

Lídři vyjednávacích týmů dnes podle Nečase začali připravovat i strukturu Poslanecké sněmovny z hlediska jejích funkcionářů. „Dospěli jsme k názoru, že naše stanoviska se sbližují a ve čtvrtek na jednání K9 dosáhneme dohody,“ uvedl s tím, že o personálních otázkách se dosud nejednalo. Ve sněmovně je nyní 18 výborů a 54 podvýborů. Nečas poznamenal, že v minulém funkčním období ve sněmovně sedělo asi jen 30 poslanců, kteří nebyli členy žádného výboru. „Mnoho podvýborů bylo zřízeno jen proto, aby se pro někoho našlo nějaké místo,“ dodal John.

Vyjednavači chtějí novelizovat náhubkový zákon a ztížit vyslovení nedůvěry vládě

Vyjednavači stran vznikající vládní koalice se dnes shodli na potřebě novely takzvaného náhubkového zákona, podle kterého hrozí novinářům za citace z policejních odposlechů až pětimilionová pokuta. Podle vyjednavače ODS Zdeňka Zajíčka se tým vyjednávající o legislativě, veřejné správě a boji proti korupci shodl také na tom, že by v budoucnu mělo být možné pouze „konstruktivní“ vyslovení nedůvěry vládě. Nebylo by tedy možné vyslovit vládě nedůvěru bez převzetí vládní odpovědnosti.

Vyjednavači budoucí koalice chtějí v náhubkovém zákoně zachovat ochranu soukromí obětí trestných činů. Pasáže, které podle šéfa VV Radka Johna brání svobodnému provozování novinářského řemesla, chtějí naopak vypustit. Novela by tak zřejmě odstranila zákaz zveřejňování policejních odposlechů.

Straničtí experti se dnes také shodli na omezení praxe legislativních přílepků. Vyjednávací skupina pro právo legislativu a boj s korupcí se během necelých dvou týdnů shodla na zhuba 70 bodech společného programu vznikající vládní koalice, uvedl John. Desítka bodů jim stále chybí. Je mezi nimi například institut předstíraného úplatku nebo projekt metropolitní policie ve městech s více než 100.000 obyvateli.