Hasiči likvidovali únik čpavku na Praze 6

Praha – Hasiči spolu s protichemickou jednotkou dnes v areálu stadionu Hvězda v městské části Praha 6 - Vokovice likvidovali nahlášený únik čpavku. Kvůli havárii a nepříznivému ovzduší byl v dopoledních hodinách evakuován celý stadion i přilehlá základní škola, kolem 11:00 se však zhruba 300 žáků postupně vrátilo do svých tříd. Jedna osoba byla předána záchranářům. Jde o osmačtyřicetiletého muže, který se při opravě šatny nadýchal plynu. Následně byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice. Policie začala vyšetřovat, zda za únikem čpavku stojí technická porucha či pochybení udržbářů. Jedna z možných verzí je zastaralé chladicí zařízení.

Hasiči spolu s chemickými specialisty v přetlakových oblecích museli nebezpečnou žíravinu kropit vodou. „Po snížení tlaku v tom systému jsme ucpali poruchu na potrubním systému improvizovaně a údržba začala současně s tím už přečerpávat čpavek,“ řekl velitel zásahu Michal Miškanič.

Čpavek totiž může při vyšší koncentraci vážně poleptat sliznice dýchacích cest. Hygienické limity ale překročené nebyly. V 11:00 se vše vrátilo do normálu. Místní však tvrdí, že je samotné policie na únik neupozornila. „Nikdo tady nezvonil, nikdo tady neinformoval, abychom si zavřeli okna, čili my jsme si to jako sousedi mezi sebou řekli,“ namítla jedna z místních obyvatelek. Policejní mluvčí Tomáš Hulan však se stížnostmi nesouhlasí. „Policisté vyzývali společně s hasiči občany v přilehlých nemovitostech, aby uzavřeli okna,“ dodal.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Vokovický případ není ojedinělý. Podle hasičů bývá často příčinou technologická závada na opotřebovaném vybavení. Ve starých zimních stadionech se čpavek používá v chladicích zařízeních ve vysokém množství. Modernizace by je mohla snížit, peníze ale většinou chybí.