Benešová se za „justiční mafii“ omluví pouze Grygárkovi

Praha - Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se má za výroky o „justiční mafii“ omluvit pouze náměstkovi pražského vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Praze. Žalobu dalších čtyř lidí, včetně současné nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a exministra spravedlnosti Pavla Němce, soud zamítl. Soudce Vojtěch Cepl tak dospěl ke stejnému závěru jako poprvé, tedy před dvěma lety. Rozhodnutí je nepravomocné, lze se proti němu odvolat, což neúspěšní žalobci podle reakcí svých právních zástupců pravděpodobně udělají. Případ tak bude opět řešit Vrchní soud v Praze.

Benešová má svou omluvu zaslat Grygárkovi dopisem a zároveň ČTK ve formě tiskové zprávy. „Jediné, co bylo zjištěno o Grygárkovi, je to, že nechtěl tuto (Čunkovu) kauzu projednávat v Čechách a chtěl ji ponechat na Moravě. Tam, kam zřejmě podle jeho názoru patřila,“ uvedl Cepl. Výroky byly sice podle něj nevhodné a extrémní, ale Benešová má právo se v rámci demokratického diskurzu vyjadřovat, hodnotit probíhající řízení, jakož i vyjadřovat se k těm osobám, které jsou za řízení odpovědny.

Cepl obdobně jako před dvěma lety uvedl, že žalobci se kvůli vyšetřování Čunka několikrát setkali, ačkoliv nikdo z nich neměl důvod do věci zasahovat. Neuvěřil tvrzení žalobců, že se scházeli kvůli přátelským vztahům. Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera se podle Cepla dopustil více intervencí, a to nejen v případu Čunka, ale i v kauze katarského prince: „Žalobce Kučera označuje svoje metody za elegantní, žalovaná je označuje za mafiánské, tento soud je označuje za nestandardní, netransparentní a nedůvěryhodné.“ Vesecká se podle něho v Čunkově kauze dopustila „použití nedovolených intervencí v koordinaci s dalšími žalobci“ a podílela se na profesní šikaně.

Vojtěch Cepl:

„Činnost žalobců ve věci nestandardních postupů v případech Jiřího Čunka a katarského prince lze nazvat koordinovanou spoluprací bez ohledu na to, že instančně a procesně nebyl k této spolupráci žádný zjevný důvod, a tvrzení žalované o manipulování kauzami má proto prokázaný skutkový základ.“

Benešová rozsudek a především jeho zdůvodnění pochválila: „Bylo to brilantní, skutečně mu to muselo dát hroznou práci… pečlivě to rozebral a tak to precizoval, že pochybuju, že tam protistrana bude mít nějaké argumentační možnosti. Ale myslím, že něco vymyslí.“ Dodala, že má za sebou „zase jednu bitvu, ale ne válku“, protože předpokládá, že žalobci se odvolají. Ona sama se spíše odvolávat nebude, spor už je prý únavný. „Že se to v případě Grygárka nepodařilo prokázat, to má asi doktor Cepl pravdu,“ připustila.

Sokol: Benešová se v podstatě chovala jako domovnice

„Minulé rozhodnutí soudce Cepla mě hodně zklamalo, neztotožňoval jsem se s ním a považoval jsem ho za jedno z nejhorších rozhodnutí, které jsem ve své praxi slyšel. Myslel jsem si, že horší už neuslyším. Musím ale říct, že toto rozhodnutí bylo daleko horší,“ řekl Němcův právní zástupce Petr Toman. Celé Ceplovo rozhodnutí je podle něj jen hádáním a polemizováním s vrchním soudem, který původní rozsudek zrušil. Celou věc si nedokáže vysvětlit jinak, než „že soudce Cepl realizuje své neuspokojené politické ambice v soudním taláru“. „Já si nemyslím, že sám fakt, že se paní žalovaná v podstatě chovala jako domovnice, ale do jisté míry to bylo opodstatněné, ji může legitimovat tak, že žaloba byla zamítnuta,“ řekl ČT po skončení jednání advokát Vesecké Tomáš Sokol.

Benešová o špičkách české justice v prosinci 2007 v pořadu Českého rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie, která se justici snaží plně ovládnout, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury, a že se snaží ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří. Hájila se tím, že z pozice političky měla právo žalované výroky pronést. Právníci žalobců zase tvrdili, že Benešová u soudu neprokázala pravdivost svých výroků, a neunesla tak důkazní břemeno.

Kdo za to Benešovou v lednu 2008 zažaloval:

  • nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká
  • exministr spravedlnosti Pavel Němec
  • místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera
  • Vesecké náměstek Karel Černovský
  • náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek
  • šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal
  • státní zástupce Arif Salichov
Vydáno pod