Div Česka Jára Cimrman – mezi 7 úspěšných patří i české pivo

Praha - Za největší div Česka označili dnes diváci České televize fiktivního génia Járu Cimrmana. Mezi sedmi divy Česka ještě podle diváků patří objev krevních skupin Jana Janského, Wichterleho kontaktní čočky, české sklo, král a císař Karel IV. nebo nejvýznamnější česká památka Pražský hrad a české pivo. Celkového vítěze plamenně obhajoval muzikant František Ringo Čech, když oponenti poukazovali na to, že Jára Cimrman byl fiktivní osobnost, kterou nikdo nikdy neviděl. „Leonardo da Vinci. Viděli jste ho někdy někdo? Ne. A koříte se mu. A našemu Járovi ne? Hanba,“ poznamenal. Při představování Cimrmanovy kandidatury lidé vestoje potleskem vzpomenuli na Ladislava Smoljaka, člena Divadla Járy Cimrmana, který před týdnem zemřel. Výsledky Česká televize zveřejnila v dnešním přímém přenosu. Záznam pořadu, jímž provázel Marek Eben, najdete zde.

Obhajování jednotlivých divů se ujala desítka osobností. „Pivo nepotřebuje advokáta, pivo mluví samo o sobě. Je to naše kulturní dědictví,“ řekl zpěvák Ondřej Hejma. Publikum pobavil moderátor a překladatel Ivo Šmoldas, který naopak navrhl pivo mezi divy nezařadit. „Český div by bylo, kdyby se tu pivo nepilo,“ poznamenal.

Anketa odstartovala letos v dubnu. Lidé mohli vybírat z 50 divů, do finálového večera postoupilo deset nejúspěšnějších. Sedm divů Česka lidé dnes večer vybrali pomocí SMS hlasování. Do sedmičky divů diváci nezvolili olympionika Emila Zátopka, Slovanskou epopej Alfonse Muchy a Lednicko-valtický areál.

Zájemci mohli vybírat česká „nej“ v pěti kategoriích - Města a místa, Objevy a vynálezy, Umění a kultura, Výkony a rekordy a Hlas lidu. Z nominovaných divů se do závěrečných bojů nedostal například český hokej, Švejk Jaroslava Haška nebo vinné sklípky.

Jára Cimrman

je univerzální český génius, vytvořený Jiřím Šebánkem a Zdeňkem Svěrákem. Rozhodně je jednoznačně nejznámějším, nejcitovanějším a nejzábavnějším Čechem, který nikdy nežil. Na motivy jeho života a díla byla vytvořena podstatná část repertoáru Žižkovského divadla Járy Cimrmana, hry napsané jeho jménem a vědecké přednášky. Byl o něm natočen i divácky úspěšný film Jára Cimrman ležící, spící. Veřejnosti jsou nejznámější autoři her Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Nezávisle na nich se Cimrmanem zabýval i Sallón Cimrman Jiřího Šebánka.

On sám se cítil být Čechem, o čemž vypovídá i poslední zápis z jeho deníku, kde Cimrman vyjadřuje touhu „uvidět svou vlast Böhmen“. Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby.

Ať už je tomu jakkoli, díla, pod nimiž je podepsán Jára Cimrman, patří k vrcholům světové dramatické tvorby. Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…

Vydáno pod