Vaškůj čelí dalšímu obvinění z úniků za 160 milionů

Olomouc/Zlín - Odsouzený podnikatel Roman Vaškůj, kterého minulý týden zadržela policie ve Vídni, čelí nově obžalobě z daňového úniku ve výši téměř 160 milionů korun. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Vaškůj zůstává v Rakousku, zvažuje, že požádá o politický azyl.

Vaškůj, který figuroval i v kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), měl v Česku nastoupit na 7,5 roku do vězení za půlmiliardové daňové úniky, kterých se podle soudu dopustil při obchodování s naftou.

Tentokrát žalobce Vaškůje viní z toho, že se společníkem Stanislavem Nedbálkem podváděl při provozování letecké linky z Kunovic do Prahy. „Od května do prosince 2004 nesplnili daňovou povinnost za společnost Discovery Travel. Šestnáct milionů litrů leteckého oleje z celkového množství 18 milionů litrů, který nakoupili, nepoužili k leteckým účelům,“ řekla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Markéta Ševčíková.

Spis má zlínská pobočka brněnského krajského soudu. Termín hlavního líčení ještě není stanoven. Oběma mužům hrozí až deset let vězení. Pokud soud uzná Vaškůje vinným, uloží mu souhrnný trest i za tresty předešlé. Vaškůj vinu ve všech případech odmítá.