Prezident vetoval novelu loterijního zákona - obce mají zatím smůlu

Praha - Václav Klaus vetoval novelu loterijního zákona, která měla od července obcím nově umožňovat účast na regulaci videoloterijních terminálů. Novela ale podle prezidenta zásadním způsobem zužovala okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely. Vzhledem k tomu, že už sněmovna ukončila svou činnost, tak nemůže prezidentovo veto přehlasovat – celá novela tak padá pod stůl.

Návrh dával obcím například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Obsahoval i zákaz, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které samy zřídily. Pokud by obec povolila na svém území nějakou loterii, musela by ve stanovené lhůtě informovat prostřednictvím úřední desky a internetu, na co použila peníze odvedené na veřejně prospěšný účel.   

Prezident své veto odůvodnil také tím, že novela měla spíše sloužit jako předvolební argument. „Místo aby problémy řešila, vytvořila řadu nových, a to velmi závažných,“ uvedl Klaus. Novela podle něj zúžila okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely. „Přijetím novely by ztratily možnost získat finanční granty školy, nemocnice, domovy důchodců a mládeže, divadla či muzea a handicapovaní spoluobčané, aniž by byl jakkoli vyřešen jiný zdroj jejich příjmů,“ konstatoval. 

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Prezidentovi se rovněž nelíbí, že novela znemožňuje podporu obecně prospěšných projektů spojených s reprezentací České republiky v zahraničí, jako jsou mistrovství světa nebo olympiády. „Proti novele veřejně protestovali představitelé všech sportovních svazů a mládežnických organizací (Junák, Orel atd.) i významných kulturních institucí (Národní divadlo, Národní galerie atd.). Zaslali i mně petice, v nichž dovozují, že jejich provoz či přímo existence by byly touto novelou ohroženy,“ uvedl Klaus.    

Prezident se rovněž obává, že stát by byl vstoupením novely v platnost vystaven arbitrážním sporům kvůli zkrácení doby platnosti licencí dosavadním provozovatelům a hrozilo by nebezpečí významných finančních ztrát ze státního rozpočtu. Podle něj je to nepřípustná právní retroaktivita.

ČSSD připraví další novelu, s vetem nesouhlasí

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že sociální demokraté s vetem zásadně nesouhlasí. Strana prý připraví v krátké době další novelu loterijního zákona, která může být ještě tvrdší. Podle dalšího předkladatele Jeronýma Tejce (ČSSD) je třeba trvat na vyšší průhlednosti odvodů peněz na obecně prospěšné účely, aby loterijní firmy nemohly převádět peníze do společností, které jsou s nimi propojeny. Stejně tak je podle Tejce nutné dát obcím pravomoc zakazovat a povolovat videoloterní terminály.

Rozhodnutí prezidenta naopak přivítal výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman, podle něj jde o dobrou zprávu pro příspěvkové organizace, kterým by novela vzala možnost, jak získávat peníze na svou činnost: „Současná novela je velmi nekvalitní, to, co měl prezident podepsat, je opravdu právní paskvil, bylo tam mnoho negativních dopadů na trh.“

Starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík:

„Je to plivnutí do tváře všem starostům České republiky, primátorům, starostkám. My se budeme dál snažit, abychom uspěli u Ústavního soudu a nepolevíme v naší snaze.“

Klaus ale překazil plány některým obcím, které už měly připravené vyhlášku s platností od 1. července. „Budeme se k tomu muset vrátit. Dozorový orgán by nám teď asi vytýkal, že je vyhláška nezákonná,“ uvedl překvapený starosta Aše Dalibor Blažek. V Brně radnice předpokládala zákaz provozu automatů i loterijních terminálů v ulicích, kde žije hodně lidí závislých na sociálních dávkách. Radní zároveň chtěli provoz přístrojů zakázat mezi 7:00 a 14:00 denně. „Hazardní lobby bude mít radost,“ uvedl primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).