S ovzduším v Moravskoslezském kraji pomohou peníze z EU

Praha - Ministryně životního prostředí Rut Bízková dnes představila soubor opatření, která mají zlepšit kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Ministra dopravy Gustava Slamečku mimo jiné požádala, aby zbavil úsek dálnice D1 v Ostravě poplatků. Ministerstvo dopravy ale příliš ochoty neprojevilo. Slamečka je nicméně připraven s Bízkovou jednat. Soubor počítá například i s tím, že už na podzim letošního roku budou moci města v kraji nakoupit za peníze z evropských fondů vozy na čištění prachu z ulic. Podle Bízkové ale opatření rozhodně nejsou reakcí na nedávnou žalobu Ostravy na stát ve věci čistoty ovzduší. Žalobu zatím ministerstvo oficiálně nedostalo, vyjádří se k ní až po jejím prostudování.

Podle Bízkové může průmysl v Moravskoslezském kraji za padesát procent znečištění ovzduší. Za další čtvrtinu je odpovědná doprava, poslední čtvrtinu znečištění má na svědomí vytápění. Města proto budou moci žádat o podporu na ekologizaci hromadné dopravy. Celkově má ministerstvo pro tento účel ze švýcarských fondů k dispozici 500 milionů korun. Zatím je připraveno šest projektů, čtyři na výstavbu plnících stanic zemního plynu a dva na zlepšení bezpečnosti tramvajové dopravy v Ostravě.

Děti by mohly ještě letos vyjet na ozdravné pobyty

Ministerstvo životního prostředí posoudí kvalitu ovzduší na severní Moravě (zdroj: ČT24)

Resort jedná i s velkými znečišťovateli o usnadnění jejich cesty k evropským penězům. Protože jde většinou o hutnické závody, žádosti o peníze z EU jsou pro ně složitější. Ministerstvo jim chce pomoci tak, aby mohly získat celkovou podporu pět miliard korun. Zatím se pracuje na 45 projektech, většinou odprašnění provozů. Už letos v zimě by pak děti z postiženého regionu mohly vyjet na ozdravné pobyty, jejichž financování našlo ministerstvo školství v evropském operačním programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Na začátku 90. let byl stejně jako Moravskoslezský kraj znečištěn i sever Čech. Tam se podařilo situaci zlepšit například díky tomu, že města jsou častěji vytápěna dálkovým topením. Vyměnit staré kotle za účinnější a ekologičtější má od letošního roku veřejným institucím v Moravskoslezském kraji pomoci umožnění čerpání z evropských fondů. Ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Štěpánek uvedl, že zájem o program zateplování a výměn kotlů v rodinných domech „Zelená úsporám“ má v kraji velký ohlas. Přičítá to levné pracovní síle a skutečnosti, že v kraji lze pořizovat levnější polystyren z Polska.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) je ministryni za její rozhodnutí velmi vděčný. Přestože byla Bízková jmenována ministryní pouze na několik týdnů, je podle něj nejkompetentnějším ministrem životního prostředí, s nímž se dosud setkal. Připomněl, že se s ministryní sešel jen krátce po jejím jmenování a na řadě kroků se shodli. Právě zrušení dálničního poplatku patřilo k jednomu z požadavků města. Přestože se vláda v brzké době promění, Kajnar se domnívá, že město má i u nové vlády šanci na úspěch se svými požadavky. „Každá vláda bude pod velkým tlakem, aby tady s životním prostředím něco udělala.“