Vláda na dva týdny pozastavila vyvlastnění pozemků pro D11

Praha - Vláda na dva týdny pozastavila své rozhodnutí o vyvlastnění pozemků pro dálnici D11 u Hradce Králové. Na tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Gustav Slamečka. Znovu totiž dostane šanci dohoda se sestrou Ludmily Havránkové Jaroslavou Štrosovou, které patří malý pozemek. Právě kvůli nedořešení tohoto dílu se vláda před týdnem rozhodla pro vyvlastnění. Poslední termín pro dohodu určila dnes vláda na 21. června.

Vláda tak zareagovala na návrh právního zástupce Štrosové Davida Štrose, který minulý týden zaslal Ředitelství silnic a dálnic návrh směnné smlouvy. Štrosové patří v ostře sledovaném území jen malá část o výměře zhruba       1 400 metrů čtverečních.   

Zbytek pozemků patří Štrosové sestře statkářce Ludmile Havránkové. S Havránkovou se stát víceméně na znění smluv dohodl, což bylo stvrzeno parafami. Dohoda spočívá v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane do pronájmu. 

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

O novém šéfovi ČSÚ chce mít Fischer jasno do neděle

Premiér Jan Fischer chce mít do konce tohoto týdne jasno v tom, koho vláda navrhne do čela Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tuto personální otázku prý konzultuje s prezidentem Václavem Klausem a věc je na dobré cestě. Fischer ale zatím není rozhodnut, zda návrh na jmenování nového šéfa ČSÚ přeloží už na příštím jednání vlády nebo až o týden později.  

Současný premiér sám ČSÚ do nástupu do čela vlády vedl, od jara loňského roku jej dočasně zastupuje první místopředseda Jiří Křovák. Premiér původně myslel, že se na statistický úřad vrátí sám poté, co jeho vládní angažmá skončí. Nakonec se ale Fischer rozhodl jinak. 

Na počátku května jej rada ředitelů Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýně potvrdila do funkce viceprezidenta banky s nástupem k 1. září. Fischer musel pro zisk funkce absolvovat náročné výběrové řízení.

Český statistický úřad
Zdroj: ČT24