Suverenita podává dvě žaloby na neplatnost voleb

Praha – Blok Jany Bobošíkové Suverenita podává Nejvyššímu správnímu soudu dvě žaloby na neplatnost voleb. První se týká rozdílu mezi obdrženými hlasy, které Suverenita obdržela v jednom z okrsků, a údajem, který se následně objevil na oficiálních volebních stránkách. Druhá žaloba se týká preferencí, na jejichž základě Česká televize zvala do předvolebních Otázek Václava Moravce zástupce jednotlivých stran.

Jana Bobošíková na tiskové konferenci poukazovala na rozdíly mezi předvolebními průzkumy a skutečným ziskem Suverenity v jednotlivých krajích. Nejvíce prý byla Suverenita poškozena v Moravskoslezském a Středočeském kraji, uvedla Bobošíková. Celkově dostala Suverenita ve volbách 3,67 procenta hlasů a do sněmovny se nedostala. Za získané hlasy ale dostane peníze od státu, za čtyři roky to je podle odhadů zhruba 50 milionů korun. 

Česká televize pokládá podle mluvčího Ladislava Štichy jednání Suverenity za nesmyslné, směšuje prý neslučitelné věci. Ze zprávy, kterou projedná televizní rada, vyplývá, že předvolební průzkumy byly tentokrát poměrně přesné, uvedl mlučí. Je přesvědčen o tom, že se na stranu ČT postaví i soud.

Tisková konference Suverenity (zdroj: ČT24)

Kromě žalob chce Suverenita podat i stížnosti Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a Radě České televize. Česká televize podle Bobošíkové porušila v souvislosti s předvolebními průzkumy zákon. Poukázala rovněž na to, že zástupci Suverenity se nemohli vyjádřit v televizi v přímém volebním vysílání. „Suverenita jako kdyby neexistovala,“ postěžovala si Bobošíková. Podle Štichy ale dostala dostatek prostoru v předvolebních pořadech, jako jsou Hyde Park a Události, komentáře. „Neobáváme se, že by někdo prokázal, že bychom postupovali chybně,“ zdůraznil mluvčí televize. 

Druhá žaloba pak poukazuje na údajný rozdíl mezi skutečným počtem odevzdaných hlasů v jednom z okrsků a údajem, který se objevil na volebním webu Českého statistického úřadu. Suverenita dostala v okrsku podle protokolu 40 hlasů, na oficiálních volebních stránkách byl údaj 18 hlasů, uvedla Bobošíková. Mluvčí ČSÚ Ladislav Pištora uvedl, že věc nemůže komentovat, protože nemá konkrétní údaje. „Musíme vyčkat na soud,“ podotkl. Pištora soudí, že záležitost, jak ji popisovala Bobošíková, se stát nemohla.   

Na tiskové konferenci zazněly i plány pro příští volby. Suverenita prý obsadí v senátních volbách všech 27 obvodů, Jana Volfová slibovala některá překvapivá jména. Pro komunální volby chce Suverenita sestavit kandidátky nejméně ve všech bývalých okresních městech, ambicí je podle Volfové ucházet se o hlasy voličů ve městech nad 8 000 obyvatel.