Alexandr Vondra bude kandidovat na místopředsedu ODS

Praha – Senátor Alexandr Vondra oficiálně potvrdil, že bude na nadcházejícím kongresu ODS kandidovat na funkci místopředsedy strany. V tomto kroku ho podpořila jeho domovská organizace v Litoměřicích. Otázkou ale je, jakou nakonec Vondra získá ve volbě podporu. Nestojí totiž za ním žádná ze silných krajských organizací a někteří straníci mu vyčítají, že patřil do okruhu nejbližších spolupracovníků bývalého prezidenta Václava Havla.

Stejný krok zvažuje i dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová, ta ale ještě čeká na pondělní zasedání své domovské organizace ve Žďáru nad Sázavou. Novou postavou ve vedení ODS by se mohl stát také bývalý ministr spravedlnosti a lídr ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil. Ten už dříve v médiích uvedl, že kandidaturu zvažuje. Definitivně se ale rozhodne až po zasedání plzeňské ODS v příštím týdnu.

Vondra, Němcová i Pospíšil patří mezi politiky ODS, o které se v posledních týdnech opírá lídr strany Petr Nečas. O Němcové v médiích řekl, že by ji rád ve vedení ODS viděl. Vondra zase pro Nečase zorganizoval neformální schůzku s vybranými spolustraníky v pražských Klánovicích a podle některých informací pro něj v zákulisí vyjednává podporu před červnovým kongresem, na kterém se chce Nečas ucházet o křeslo šéfa strany. 

Bendl i Vodrážka budou obhajovat

Delegáti budou na kongresu 19. a 20. června vybírat celé nové vedení, všichni dosavadní místopředsedové totiž složí mandát, předseda Mirek Topolánek to udělal už několik týdnů před volbami. Dosavadní místopředseda a lídr středočeské ODS Petr Bendl uvedl, že strana ve volbách ve Středočeském kraji uspěla, proto se bude o křeslo místopředsedy znovu ucházet. 

Také David Vodrážka bude obhajovat post prvního místopředsedy, dnes to uvedl v Hospodářských novinách. Šanci udržet se ve vedení strany má dobrou, pokud najde širokou podporu v Praze. V hlavním městě by se ale mohli objevit i další kandidáti na místopředsedy, například starostka Prahy 2 Jana Černochová. 

Ve vedení ODS se už nepočítá s Gandalovičem a Langerem

Jasné je, že vedení ODS po nástupu Nečase a výrazné volební ztrátě čeká přinejmenším částečná obměna. Petr Gandalovič už oznámil, že nebude funkci místopředsedy obhajovat. Reagoval tak na špatný volební výsledek v Ústeckém kraji, kde byl lídrem.   

Příliš pravděpodobné není ani pokračování Ivana Langra ve vedení ODS. Dlouholetý místopředseda Langer se letos nedostal do sněmovny ani z prvního místa kandidátky ODS v Olomouckém kraji. Před volbami navíc čelil tlaku spolustraníků, aby vůbec nekandidoval. Nečas Gandaloviče i Langra vynechal ze schůzky v Klánovicích i ze svého kompetenčního týmu, v němž před volbami rozdělil odpovědnost za jednotlivé resorty.