John: Agent provokatér může být nasazen jen při podezření

Praha - Předseda strany Věci veřejné (VV) Radek John v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes naznačil, že korupční odolnost politiků a státních úředníků by se mohla v budoucnu testovat pouze v případě podezření. John zároveň připustil, že stranou navrhovaná odvolatelnost soudců není správná. Boj s korupcí strana označila za klíčovou část svého programu. Předseda strany připustil, že je připraven složit mandát, pokud mu voliči ve vnitrostranickém on-line referendu nedají důvěru. Agent provokatér by byl podle předsedy na testování bezúhonnosti politiků a úředníků nasazován jen za přesně stanovených podmínek.

„Testy, jak teď říkáš, nahradíme formulací důsledné prověřování podezření u politiků a státních úředníků,“ řekl John v neformálním rozhovoru s někdejším kolegou, novinářem Jankem Kroupou.

Věci veřejné, které vyjednávají s ODS a TOP 09 o možné účasti v budoucí koaliční vládě, chtějí v rámci protikorupční strategie zavést speciální soudce protikorupčního řízení. Soudci by měli být odvolatelní premiérem.

Kroupa předsedu strany Johna v rozhovoru konfrontuje s možným problémem, který může s odvolatelností soudců nastat. Z kauzy bývalého premiéra Jiřího Čunka je podle Kroupy patrný precedens, že by premiér mohl odvolat soudce, který ho soudí. „Případ Čunek bohužel ukazuje, že odvolatelnost soudce není správná. Ano,“ uznává nakonec John.

VV chtějí také odpolitizovat Nejvyšší kontrolní úřad

Formu vnitrostranického on-line referenda, ve kterém mohou sympatizanti strany zvaní „véčkaři“ spolurozhodovat o krocích strany, John hájí. Na otázku, zda je připraven odejít z veřejného života, pokud si to budou voliči v referendu přát, jednoznačně odpovídá: „Ano, to k tomu patří.“

VV ve svém protikorupčním programu navrhují mimo jiné i zákaz zadávání veřejných zakázek firmám s neznámou vlastnickou strukturou, centrální nákup na ministerstvech a elektronické aukce a povinnost zveřejňovat veškeré informace o zadávání veřejných zakázek na internetu. Chtějí také odpolitizovat Nejvyšší kontrolní úřad, v němž zasedá řada bývalých poslanců. V oblasti justice je prioritou VV zrychlení soudního řízení.