Ekologičtí aktivisté protestovali na střeše vlády kvůli Prunéřovu

Praha - Tři ekologičtí aktivisté z Greenpeace vylezli dnes před 14:00 na střechu Strakovy akademie, kde v té době zasedala vláda. Protestovali proti způsobu, jakým chce se souhlasem ministerstva polostátní ČEZ rekonstruovat elektrárnu Prunéřov II. Na prosklenou střechu tiskového centra vyvěsili transparent „Vítejte v ČEZké republice“. K cestě na střechu použili automobil s plošinou. Asi po půl hodině je policisté přiměli, aby slezli a odvezli je na služebnu. Aktivisté také vedle české vlajky na střeše Strakovy akademie chtěli umístit vlajku s logem elektrárenského gigantu, policie ale zasáhla.

Premiér Jan Fischer a ministři Eduard Janota, Jakub Šebesta a Martin Pecina, kterým lidé z Greenpeace v době tiskové konference po zasedání kabinetu protestovali nad hlavami, si jich nevšímali. Během několika málo minut dorazila před Úřad vlády asi desítka policejních aut, včetně zásahové jednotky. Policisté v maskách pak transparent strhli. „Podcenili jsme obranu Úřadu vlády, je to moje vina. Bude zřejmě nezbytné zastavovat dopravu,“ reagoval Pecina. Aktivisty Greenpeace zahrnul mezi skupiny, které „vyvádějí“ tak, že je to nepřijatelné, a kvůli nimž bude třeba s ochranou Strakovy akademie, kolem které vede rušná komunikace, něco udělat.  

Aktivisté míní, že Fischer a nová ministryně životního prostředí Rut Bízková jsou k záměrům firmy ČEZ příliš vstřícní. „Fischerovo angažmá v celé kauze přesáhlo meze jeho působnosti kompetencí a svědčí o jeho úmyslu ČEZu v případě Prunéřova pomoci,“ uvedl v tiskovém prohlášení vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Podle ekologických aktivistů ale boj o Prunéřov udělením souhlasného stanoviska ministerstva nekončí. „Greenpeace společně s Ekologickým právním servisem využijí všech dostupných právních i ostatních prostředků, aby tento nezákonný a škodlivý projekt zastavil,“ dodal Rovenský.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Jan Rovenský pak večer řekl, že po odpoledním zadržení je policisté převezli na místní oddělení Policie ČR na Malé Straně, kde strávil zhruba šest hodin. Kolem 20:00 byl propuštěn a policie také propustila dva jeho kolegy.

Naposledy vylezli Greenpeace na budovu vlády loni v říjnu

„Pokud je to k Prunéřovu, ministryně rozhodla, to rozhodnutí jí přísluší,“ komentoval akci Fischer s tím, že taková rozhodnutí se vždy někomu nelíbí, někomu ano. Konstatoval, že investice do Prunéřova je vřele vítaná, a zdůraznil, že bylo čistě na ministerstvu, jak rozhodne: "Já jsem jenom rád,
že rozhodlo, protože tam máme skluz od ledna."

Naposledy vylezli aktivisté z Greenpeace na budovu vlády v říjnu loňského roku. Ze střechy Strakovy akademie tehdy sundala dva lidi jednotka rychlého nasazení. Protestovali proti prolomení ekologických limitů na těžbu hnědého uhlí a omezování těžby uranu. Kvůli incidentu úřad vlády zostřil pravidla pro ostrahu budovy.

Vydáno pod