ČT: Vyhláška určuje vzdálenost studny od cesty - a způsobuje problémy

Praha – Koupit parcelu na místě, kde územní plán nepočítá s výstavbou vodovodu, ale jen se studnou, může být riziko. Česká televize totiž zjistila, že nová vyhláška ministerstva pro místní rozvoj zmrazila výstavbu až na osmdesáti procentech těchto pozemků. Pevně totiž stanovila, jak daleko od příjezdové cesty má být studna vyvrtána. Většina pozemků toto nařízení nesplňuje a často na to neupozorní při prodeji parcely ani realitní kanceláře.

Vyhláška říká jasně, že minimální vzdálenost studny od veřejné komunikace musí být v málo propustné půdě dvanáct metrů a v propustné dokonce třicet metrů. „Pokud nejsou dodrženy limity dané vyhláškou, nelze stavbu umístit a tím pádem ji zlegalizovat,“ řekl Jan Pillvein, vedoucí stavebního úřadu v Říčanech.

Když není na pozemku vodovod nebo zkolaudovaná studna, nevydá úřad ani stavební povolení. Veřejnou komunikací je přitom jakákoliv cesta. I ta, která není sjízdná pro auta. Tedy třeba obyčejná pěšina za plotem. „Ta vyhláška ve své podstatě udělala stop stav ve studních na velké většině, dejme tomu na takových osmdesáti procentech pozemků,“ konstatoval hydrogeolog Petr Čížek.

Zatímco pro nové studny teď platí přísnější nařízení, u těch starých se vzdálenosti neřeší. Podle ministerstva pro místní rozvoj není možné na nové studny uplatnit žádnou výjimku. „Není možné tuto normu nějakým způsobem posunout dolů z důvodu propustnosti terénu a z důvodu ochrany té vody,“ podotkl Martin Ayrer, mluvčí ministerstva.

Vyhláška se nevztahuje na studny vykopané před rokem 1955

Někteří majitelé parcel radši vyhlášku rovnou obcházejí. Studnu si nechají vyhloubit bez povolení a zlegalizují ji až dodatečně s tím, že byla vykopána před rokem 1955. Na tyto studny se totiž vyhláška nevztahuje. Pokud na to ale přijde stavební úřad, hrozí vysoká pokuta. „Pokud stavba není povolena, hrozí stavebníkovi pokuta do půl milionu korun,“ řekl Pillvein.

Ministerstvo pro místní rozvoj připustilo, že chce v nejbližších týdnech s kolegy z ministerstva zemědělství a životního prostředí projednat, jestli by vyhlášku nebylo možné zmírnit.

Vydáno pod