Do škol jde unikátní interaktivní program zaměřený na ochranu dětí

Karlovy Vary - Karlovarská Asociace Záchranný kruh dokončila ojedinělý projekt zaměřený na ochranu dětí. Do škol se nyní dostává interaktivní program, který pomůže učitelům oživit výuku. K dispozici budou mít 11 tématických kurzů, které jsou kromě běžných rizik zaměřené i na mimořádné situace, jako jsou povodně, požáry, zemětřesení nebo různé formy násilí. Projekt stál šest milionů korun. Podstatnou část nákladů hradila Evropská unie. Jednotlivé kurzy jsou volně dostupné na internetových stránkách.

Podle prezidentky asociace Veroniky Krajsové je projekt zatím testován v 15 školách v Karlovarském kraji, postupně se má ale rozšířit do všech škol v Česku: „Přihlásily se nám už desítky dalších zájemců.“ Projekt je složen z 11 interaktivních animovaných kurzů na CD, které jsou dále rozděleny do dvou skupin podle věkových kategorií dětí. Doplňují je pracovní listy a metodická příručka.

Znalosti ověří interaktivní dotyková tabule

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

V jednotlivých lekcích s komentářem se děti zábavnou formou dozví, jak se mají chovat v různých nebezpečných situacích. Na dotykové interaktivní tabuli si navíc hned mohou znalosti ověřit v testech. „Alespoň se pobavíme a něco se naučíme,“ reagovaly děti ze ZŠ Karlovarská v Nejdku. Projekt chválí i samotní učitelé. Žáci se podle nich při výuce i víc soustředí. „Tím, že to je pro ně zajímavé, nové, tak v podstatě vydrží i celou hodinu,“ řekl ČT učitel přírodovědy ze ZŠ Karlovarská Václav Triner.

Na tvorbě vzdělávacího projektu se podílel tým pedagogů, záchranářů, grafiků, animátorů i dabérů více než rok. Animovaným postavičkám, které provázejí účastníky kurzu kapitolami, propůjčili hlasy herci Kryštof Hádek a Ivana Andrlová.

Projekt navazuje na předchozí počin asociace Záchranný kruh, jímž je regionální bezpečnostní portál určený veřejnosti. Asociace nyní společně s městem Karlovy Vary připravuje vybudování Centra zdraví a bezpečí, které má vzniknout v areálu karlovarské multifunkční arény a mohlo by se začít stavět v příštím roce. Projekt už byl zařazen do Integrovaného plánu rozvoje města.