Pokuta 2 miliony pro ČSAD Liberec platí, rozhodl NSS

Brno - Dvoumilionová pokuta pro ČSAD Liberec od antimonopolního úřadu za omezování konkurenční firmy Student Agency (SA) platí. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost pokutovaného dopravce. Verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého zneužila ČSAD dominantního postavení, když v roce 2005 znemožnila autobusům konkurenční firmy na trase Praha-Liberec užívat liberecké nádraží, potvrdil už v roce 2007 i Krajský soud v Brně. Firma poté podala kasační stížnost na NSS.

Liberecká firma byla před čtyřmi lety na lince mezi Libercem a Prahou výhradním dopravcem. Pak ale přišla SA a místní podnik začal na lince prodělávat. Autobusy Student Agency nemohly v první polovině roku 2005 zajíždět přímo na nádraží, které ČSAD spravuje. Bránila jim v tom bezpečnostní agentura. Majitel SA Radim Jančura se tedy obrátil na ÚOHS a se svým podnětem uspěl. Úřad vyměřil ČSAD pokutu 2,5 milionu korun, kterou později snížil na dva miliony. „Od té doby se liberecké ČSAD chovalo velice solidně a po těch letech bych jim to takřka odpustil,“ uvedl Jančura.

Liberecké ČSAD má už delší dobu finanční problémy. Dvoumilionová sankce ekonomickou situaci ještě zhorší. Dopravce se k potvrzení pokuty nevyjádřil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Student Agency teď vede podobný spor s Dopravním podnikem města Liberce, který od loňska konkuruje žlutým autobusům na stejné lince, jako dřív liberecké ČSAD, tedy na trase do Prahy. Dopravní podnik vlastní v centru města terminál, odkud odjíždějí jeho spoje. Student Agency ale má zastávku na vzdálenějším autobusovém nádraží, což se firmě nelíbí a požaduje, aby z centra mohly odjíždět i žluté autobusy. Podle konkurenční firmy to ale nejde, protože je stanoviště postaveno na 12metrové autobusy a větší se tam nevejdou. „Zvažujeme, že se pustíme do sporu podobně jako s ČSAD Liberec,“ prohlásil Jančura - protože dostavadní jednání s libereckým dopravním podnikem i radnicí selhala.

Autobus Student Agency
Zdroj: ČT24