Kandidát ČSSD Kraus zveřejnil doklady o pořízení bytu

Praha - Liberecký kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny Michal Kraus zveřejnil dokumenty, které podle něj vyvracejí spekulace o údajných nejasnostech při koupi třípokojového bytu v Harrachově, který si v lednu 2006 za téměř 3,3 milionu korun koupil s pomocí rodiny jeho syn. Server Novinky.cz zveřejnil mimo jiné smlouvu o poskytnutí hypotečního úvěru ve výši 2,5 milionu korun ze 14. prosince 2005 a doklad o směnce ve výši jednoho milionu korun z 12. prosince téhož roku. Na tiskové konferenci dnes Kraus novinářům ukázal dotyčné originální dokumenty.

„Smlouvu o vyplňovacím právu směnečném jsem podepsal s Českou spořitelnou… a to 12. 12. 2005. Hypoteční úvěr, který podepsala moje dcera dne 14. 12., byl podepsán s HWB Bank, a to na částku 2,5 milionu korun. Samozřejmě zástavou proti této smlouvě byl její byt, který v té době vlastnila, což je i v dotyčné smlouvě definováno,“ řekl na tiskové konferenci Kraus.

Kraus také upřesnil, že nemohl sjednat klasickou hypoteční smlouvu
se zástavou nemovitosti, což odůvodnil tím, že podle podmínky, která
vyplývala ze smlouvy o uzavření budoucí kupní smlouvy, musely být peníze na účtu prodávajícího ještě před podpisem samotné smlouvy. „V tomto případě by vám opravdu žádná banka nedala hypoteční úvěr na nemovitost, kterou nevlastníte. Proto jsme zvolili tyto druhy úvěrů, abychom mohli zaplatit předem,“ zdůraznil Kraus.

Brífink Michala Krause o koupi bytu (zdroj: ČT24)

O problémech s pořízením bytu Krausových příbuzných začala média psát v souvislosti s kauzou šéfa sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi poslanci v letech 2006 a 2007 přidělili dotaci 25 milionů korun na neziskové sportovní centrum, peníze ale údajně skončily v luxusním hotelu, který je nyní na prodej.

Na udělení dotace se údajně podílel i někdejší poslanec Kraus. Sdělovací prostředky také napsaly, že Kraus koupil od Vrtalovy společnosti byty pro sebe i svého syna. Dokumenty, které dokládají, jak byty nabyl, měl Kraus na žádost vedení ČSSD zveřejnit v tisku do konce týdne. Mezi zveřejněnými dokumenty jsou rovněž smlouva Krausova syna o uzavření budoucí kupní smlouvy k bytu z prosince 2005, kupní smlouva o převodu bytu z 5. ledna 2006 a zápis z katastrálního úřadu z 20. ledna 2006.

Michal Kraus
Zdroj: ČT24