Přemluv bábu je nadsázka, říká Issová. Je to nevkusné, odpovídá Pehe

Praha – V posledních dnech si získal pozornost klip režiséra Petra Zelenky, ve kterém herci Martha Issová a Jiří Mádl apelují na mladé voliče, aby „přemluvili bábu“ - totiž aby svým starším příbuzným rozmluvili volbu levice. Podle mnohých je ale video vulgární a starší generaci uráží. „Pokud jsme chtěli oslovit mladou generaci a vzbudit rozruch, aby se lidé začali zamýšlet nad tím, co se okolo nás děje, tak to by se nějakým sofistikovaným prohlášením nepodařilo. Samozřejmě jsme si uvědomovali, že to je na hraně,“ uvedla Issová ve Studiu 6 ČT24.

Klip je podle jeho autorů jasnou nadsázkou. Známý politolog Jiří Pehe to ovšem vnímá rozdílně. „Já když jsem to viděl, tak jsem byl trochu zděšen. Je tu právo každého politicky se angažovat. Upozorňovat i takovou nadsazenou metodou je samozřejmě zcela v pořádku. Ale bohužel mě ten klip zděsil svým sociálním darwinismem, svým přístupem ke starým lidem a tím, že to je agitka,“ zamýšlí se Pehe.

„Co nabízí levice, je v souladu s leností“

Martha Issová a Jiří Pehe ve Studiu 6 ČT24 (zdroj: ČT24)

„Já nejsem žádnej pravičák,“ zdůrazňuje Issová a vysvětluje: „Svým založením, svým sociálním cítěním bych spíše normálně inklinovala k levici. Ale momentálně mi to připadá šílené.“ Vzhledem ke čtyřiceti letům komunismu je podle ní lenost lidí samostatně myslet obrovská. „A to, co nabízí levice, jde přesně v souladu s touhle leností.“

„Způsob sociálně darwinistický: vy jste stará odepsaná generace, tak udělejte něco pro nás, mladou pravicovou generaci – to se mi zdá trochu mimo mísu,“ říká Pehe.

„Vadí mi zaprvé to, že se celá levice hází do jednoho pytle, to je základní problém. A druhý problém je, že se mi zdá nevkusné, když mladí lidé, kteří se před rokem 89 sotva narodili, chtějí vysvětlovat těm starým, kteří v tom žili, jak tady těch čtyřicet let zpackali a zlenivěli,“ upozorňuje Pehe.