Rychetský: Nález Ústavního soudu změnu v penzích nepřinese

Praha - Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský si nemyslí, že nedávný nález soudu ohledně penzí bude znamenat nějaké podstatné změny - představa, že vyvolá výdaje v řádu desítek miliard korun je podle něj falešná. Není prý také pravda, že by popíral princip solidarity, jak o tom někteří kritici soudu hovořili. „Naopak. I v tomto nálezu jsme zdůraznili, že při průběžném důchodovém systému je nezbytnou součástí solidarita mezi generacemi i uvnitř generací,“ řekl Rychetský mimo jiné v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Právo.

Soud nedávno zrušil s platností od 30. září 2011 současný výpočet důchodů, který je méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Stát tak do uvedeného data musí systém upravit. Hlavně levice verdikt ÚS kritizuje, podle ní jde o ohrožení solidarity penzijního systému. Ministr financí Eduard Janota po oznámení nálezu odhadl, že za současného stavu systému by rozhodnutí ÚS mělo dopad na rozpočet v řádu desítek i stovek miliard. „Představa, že to bude stát desítky miliard nebo ještě více, je prostě falešná,“ řekl listu Rychetský.

V ČR jsou podle něj téměř tři miliony poživatelů důchodů. „Případ, který jsme posuzovali a který se stal - jak říkáme - nosičem této kauzy, se dotýká řádově pěti, možná osmi tisíc lidí,“ řekl předseda ÚS. Nové nastavení parametrů nebude podle něj znamenat žádný zásadní krok. „Bude odstraňovat u relativně malé skupiny budoucích poživatelů důchodu hluboký nepoměr, ale k žádné revoluci nepochybně nedojde,“ míní.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

ÚS se věcí zabýval v souvislosti s případem muže, jemuž Česká správa sociálního zabezpečení vyměřila od 1. února 2006 plný invalidní důchod       13 346 korun. Částku tvořila základní výměra 1 470 Kč měsíčně a procentní výměra 11 876 Kč. Úředníci předtím zjistili, že invalida v letech 1986 až 2005 vydělával průměrně 68 635 korun, penzista napadl výši důchodu žalobou. Krajský soud v Ostravě projednávání invalidovy žaloby přerušil a předložil problém ÚS.

Ústavní soud posuzuje daň pouze v mezním případě

Na dotaz, co říká návrhům vypořádat se s nálezem ÚS tak, že důchodové pojištění se přejmenuje na daň a „pojede se dál“, Rychetský řekl, že „by to byl patrně opravdu pokus o obejití nálezu“. „Nechci a ani nemohu předjímat, kdyby se to stalo, jak by Ústavní soud takovou věc posuzoval,“ dodal. Poznamenal také, že ÚS jednal už i ve věci daní a takové návrhy projednávat odmítl. „Ale explicitně jsme řekli: To neznamená, že Ústavní soud se jednou provždy zříká možnosti posuzovat ústavnost konkrétní daně. Naopak. Učiníme tak ale pouze v mezním případě,“ poznamenal. Soud by podle něj posuzoval třeba to, pokud by stát zavedl například daň, která bude „v příkrém rozporu s principem rovnosti“.

Pokud jde o důchody, Rychetský také řekl, že stát měl dříve v rámci penzijního systému vysoké „převýběry v desítkách miliard“. „A velmi drsně řečeno - místo aby tyto peníze uschoval na nějakém důchodovém fondu, je prachsprostě ukradl na jiné účely. A teď naříká,“ uvedl předseda ÚS. Statistiku, kteří politici kritizují soud nejčastěji, si prý nevede. „Řekl bych, že kritika víc než o politické orientaci svědčí o osobních kvalitách těch, kteří nepochopili, v jaké době a v jakém světě žijí,“ dodal v rozhovoru pro Právo.

Pravicové strany rozhodnutí soudu pochopily jako výzvu urychleně reformovat penzijní systém. O důchodové reformě jedná i takzvaná Bezděkova komise. Ještě do voleb chce zveřejnit některé své recepty.

Vydáno pod