Mádl s Issovou v klipu nabádají: Přemluv bábu a dědu, ať nevolí levici!

Praha - Přemluv bábu a dědu, ať nevolí levici. To je motto klipu s herci Marthou Issovou a Jiřím Mádlem, kteří se přes internet snaží apelovat na mladé voliče, aby změnili osud země tím, že svým starším příbuzným rozmluví volbu levice. Ta totiž nemyslí na budoucnost, ale pouze na přítomnost a na mladých zůstane splácení dluhů. Video si nebere servítky – věcné argumenty míchá s úšklebky, které podle kritiků balancují na hraně vulgárního zesměšňování venkova a starých lidí. Za klipem přitom podle režiséra Petra Zelenky nestojí žádná politická strana. Video s Mádlem a Issovou můžete sledovat zde.

„Kdybyste věděli, že můžete změnit osud téhle země tím, že navštívíte svoje prarodiče, zajeli byste za nimi?“ ptá se Issová na úvod klipu, který apeluje na mladé voliče, aby promluvili se staršími rodinnými příslušníky o nemožných slibech levice. Za vítězství levice totiž mohou podle tvůrců videa starší lidé, a to převážně obyvatelé vesnic.

„Staří lidé mají takzvanou selektivní paměť, to znamená, že si pamatují pouze ty hezké věci,“ říká Mádl. Pamatují si polibek na plese, ale už třeba zapomněli na proces s Miladou Horákovou. Herci upozorňují na skutečnost, že komunisté přinutili českou elitu k emigraci – k ní patří například Miloš Forman nebo Milan Kundera.

Rozhovor s Jiřinou Šiklovou, Petrem Zelenkou a Janem Pechem (zdroj: ČT24)

Volit levici je sobecké především vůči nám, mladým

Mladí lidé se mají sbalit a odjet za svými známými na venkov za prostým účelem – přesvědčit je, aby volili pravici. „Levou rukou si lidé všude na světě utírají zadek,“ konstatuje Issová. „Staří lidé argumentují, že volí levici kvůli vám, svým dětem a vnukům, ale volit levici je přitom v rozporu se zájmy jejich potomků,“ podotkne Mádl. Levice totiž nadělá dluhy, které bude mladší generace do konce života splácet. „Volit levici kvůli 30 korunám poplatků je sobecké rozhodnutí,“ dodává Mádl.

Když nezafunguje zdravý rozum, mají mladí použít nátlak. „Pro prarodiče jsou jejich vnoučata to nejdůležitější na světě,“ konstatuje herec. Když budou volit pravici, odměnou jim může být třeba jedna návštěva jejich potomka navíc zdarma.

„Situace dospěla už tak daleko, že jsem se rozhodl, že nemůžu mlčet, prohlásil Zelenka. Inspirace k natočení tohoto virálního videa přišla z Ameriky. “Hlavním jeho poselstvím je, aby se lidé více zajímali o politiku," konstatoval režisér. Virál je politicky nekorektní, ale Zelenka tvrdí, že jakákoliv forma spolupráce s pravicovými stranami neexistuje.

Sociální demokrat Jan Pech ale vidí situaci jasně. „Co autoři klipu vytvořili, je smutné a nízké, nemyslím si, že by to sociální demokracie sama vyprodukovala,“ prohlásil Pech.

  • Milada Horáková zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78832.jpg
  • Martha Issová a Jiří Mádl chtějí přemluvit bábu a dědu, aby nevolili levici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1598/159733.jpg