Volte podle Cimrmana, vzkazuje iniciativa Defenestrace 2010

Praha – Bývalý disident František Janouch a spisovatelka Lenka Procházková přišli s iniciativou Defenestrace 2010. Lidem radí, aby na kandidátkách ve volbách do Poslanecké sněmovny kroužkovali ty kandidující, kteří jsou na nevolitelných místech. Prý se inspirovali zásadami Járy Cimrmana. Když voliči podle tohoto sytému zakroužkují každý na kandidátce své strany poslední kandidáty, vznikne efekt „škatule, škatule, hejbejte se“.

„Ta politická situace je tak špatná, že jakýkoliv krok k zlepšení musí být vítán. Já jsem se jako disident vždycky snažil držet zákonů a ukazovat, že vláda jedná špatně. Tady nám naše zákony dávají recept, jak se zbavit těch profláknutých kandidátů nahoře. Kdybychom šli manifestačně k volbám a zakroužkovali všech pět, tak to udělá politické zemětřesení podstatně větší než zvonění klíči na Václavském náměstí,“ vysvětlil jaderný fyzik a předseda Nadace Charty 77 Janouch.

Volič by měl na lístku zakroužkovat poslední čtyři kandidáty

Rozhovor s Františkem Jnaouchem a Lenkou Procházkovou (zdroj: ČT24)

Spisovatelka Lenka Procházková tvrdí, že iniciativa šíří myšlenku Járy Cimrmana. „Jde o systém preferenčních hlasů, to znamená, Jára navrhuje, aby si volič vybral stranu, které chce dát hlas a zakroužkoval poslední čtyři kandidáty na tom volebním lístku. Uvědomme si, že když takový kandidát dostane alespoň pět procent preferenčních hlasů, tak automaticky skokem postupuje nahoru té kandidátky a má možnost získat křeslo ve sněmovně. Ty volební dny jsou dva, a tímto systémem můžeme vyřadit osm, jak říká Cimrman, horňáků a nahradit je těmi dolňáky,“ vyjádřila se.

Dle jejích slov jde o vyměnění lidí, kteří jsou v politice už příliš dlouho. Žijí ve skleníku a neuvědomují si proto, jaká je reální situace běžných občanů. „Systém je opravdu reálnou možností pro všechny voliče, umožňuje jim ovlivnit sestavu ve sněmovně,“ dodala.

Janouch doufá, že jejich návrh zafunguje

"Členství v iniciativě není registrované, členem je každý, kdo nás podpoří a kdo bude kroužkovat podle Cimrmanova systému. Budeme dělat tiskové konference, máme webové stránky defenestrace2010.cz, kde se vyměňují názory, a o věci se diskutuje. Pokud by to zafungovalo, voliči si uvědomí, že má smysl chodit k volbám a že je možno něco reálně dělat," popsal Janouch.

Vydáno pod