Vojáci propuštění pro extremismus ztratí nárok na výsluhy

Praha - Vojáci, kteří by byli propuštěni z armády kvůli projevům extremismu, nebudou mít nárok na žádné výsluhy. Nyní jim náleží výsluhy v poloviční výši. Změnu přináší novela, kterou dnes schválil Senát. Předlohu ještě musí podepsat prezident Václav Klaus. Loni byli z armády propuštěni dva vojáci, kteří při afghánské misi nosili na přilbách symboly nacistických jednotek SS. V armádě skončil také voják, který spoluzakládal a pomáhal cvičit extremistickou organizaci White justice.

Na nebezpečí příklonu některých vojáků k pravicovému extremismu loni upozornila armádní tajná služba. Projevy neonacismu v armádě jsou ale podle expertů jen sporadické a spíš než skupin se týkají jednotlivců. Nejde o jev dramatický, ale neslučitelný s demokratickými principy, uvedl dnes ministr obrany Martin Barták.

Při debatě v senátním výboru se úprava nelíbila Jiřímu Pospíšilovi (ODS), protože proti rozhodnutí o propuštění bez výsluh nebude možné odvolání. Dnes na plénu ale Senát novelu podpořil bez diskuse.

Novela je také právním podkladem pro transformaci a koncepci budování profesionální armády. Snižuje se počet vojáků, a proto je podle vlády nutné přenést některé úkoly armády na organizace zřízené ministerstvem obrany. Podle Bartáka předloha přispěje k hospodárnějšímu využívání vojenského materiálu.

Zákon například určuje, za jakých okolností mohou organizace zřízené ministerstvem obrany používat vojenský materiál. Novela armádě umožňuje poskytovat vojenský výcvik i jiným osobám než vojákům nebo občanským zaměstnancům, pokud plní úkoly ve spolupráci s armádou. Jde třeba o policisty, podnik LOM Praha by například podle dřívějších informací mohl cvičit piloty z ciziny na podzvukových letounech L-159. Nyní LOM cvičí pouze tuzemské letce.

Zákon také upravuje závazné postupy schvalování způsobilosti a evidence letadel.