Podle antimonopolního úřadu byl tendr ČSÚ za půl miliardy v pořádku

Brno – Hojně diskutovaný tendr Českého statistického úřadu na dodavatele informačních technologií pro celostátní sčítání lidu je nakonec v pořádku. Zakázku za 462 milionů korun bez daně prošetřoval antimonopolní úřad, který ale nakonec chyby nenašel a s ČSÚ zastavil správní řízení. Zakázku vyhrála firma Hewlett Packard, Vladimír Kovář, jehož firma Unicorn ve výběrovém řízení neuspěla, i když nabídla o 100 milionů levnější nabídku, ho ale označil za zmanipulované. Případ prověřovala také policie, k porušení zákona prý ale nedošlo. Nejasnosti, které policisté zjistili, předali právě antimonopolnímu úřadu.

„My jsme si vyžádali zadávací dokumentaci jako celek, posuzovali jsme ji jako celek, jednotlivé sporné body jsme posuzovali zvlášť, věnovali jsme se jim zvlášť a neshledali jsme nikde porušení zákona,“ uvedl šéf ÚOHS Petr Rafaj. Jeho úřad se začal zakázkou zabývat na základě vnějšího podnětu. Ve správním řízení se úřad zabýval stanovenými kvalifikačními předpoklady v zakázce. Zkoumal i věci, které se úřad dozvěděl z médií i písemných sdělení firem, které si vyzvedly zadávací dokumentaci. „Na základě posouzení všech příslušných podkladů, zejména pak dokumentace o veřejné zakázce, ÚOHS správní řízení zastavil,“ podotkl Rafaj.

Tendr je nutný pro celostátní sčítání lidu, domů a bytů plánované na březen 2011, ČSÚ tak může pokračovat v přípravách na sčítání. Kvůli šetření antimonopolního úřadu ale nabraly přípravy několikaměsíční skluz. Pokud by úřad část nebo celý tendr zrušil, hrozily by velké komplikace. „Začátek dubna je pro nás milníkem, kdy je nutné buď urychleně realizovat vysoutěženou nabídku, nebo zahájit úkony k výběru nových dodavatelů,“ varoval už dříve místopředseda statistického úřadu Stanislav Drápal.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Šéf Unicornu Vladimír Kovář:

„Já si pořád myslím, že ten tendr probíhal z mého pohledu nestandardně, ale pravděpodobně se nám spíš ukazuje, že to, co já považuji za nestandardní, naopak velmi standardní je.“

Dnešní rozhodnutí antimonopolního úřadu však podle ČSÚ znamená, že sčítání lidu v roce 2011 ohroženo nebude. Úřad plánuje, že smlouvu s vítěznou firmou Hewlett Packard podepíše hned potom, co rozhodnutí ÚOHS nabude právní moci. Také ředitel české pobočky Hewlett Packard potvrdil, že firma zakázku stihne v termínu. Statistický úřad si ale zpochybňování tendru nechce nechat líbit a chystá právní kroky. Podle Drápala nejde o žádnou odvetu, úřad prý chce na veřejnosti napravit své pošramocené jméno.

Odložit sčítání přitom nejde. Evropská unie totiž stanovila datum, ke kterému musí ČSÚ dodat evropskému statistickému úřadu Eurostat výsledky sčítání. Pokud by se prošetřování tendru i nadále protahovalo, počítal ČSÚ s náhradním technickým řešením tak, aby fungovaly alespoň základní funkce systému. Efektivnost sčítání by pak ale byla nižší.   

Smlouva měla být podepsána už 19. prosince. Poté, co se v Hospodářských novinách objevily informace, že tendr mohla provázet korupce, ale požádal Český statistický úřad ÚOHS o přezkoumání tendru. Antimonopolní úřad chtěl své rozhodnutí původně zveřejnit už před necelými dvěma týdny. Na poslední chvíli ale dostal další vyjádření od policie, zveřejnění rozhodnutí proto odložil. Od policie přišly podle Rafaje podněty týkající se toho, zda mohli v průběhu zakázky vstupovat do hodnocení experti. „To zákon dovoluje, experti do toho můžou při hodnocení vstupovat a připravit podklady pro jednání hodnotící komise. Tam si pak komise nese odpovědnost sama,“ podotkl Rafaj. V médiích se už dříve objevila kritika, že ve výběrové komisi neseděl žádný nezávislý IT odborník.

Vydáno pod