Bízková chce, aby severomoravské firmy snížily emise

Praha - Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková chce, aby firmy v Moravskoslezském kraji víc investovaly do moderních technologií, a tak snížily emise. To považuje za svou prioritu v úřadu. Ví, že její mandát je časově omezený, proto si vybrala takové priority, které je schopna naplnit. Firmám v Moravskoslezském kraji, který sužuje špatné ovzduší, chce nabídnout peníze z evropských fondů.

Už v pátek vyhlásila Bízková první výzvu na ekologizaci městské hromadné dopravy pro města se špatným ovzduším. Peníze mohou samosprávy použít například na nákup filtrů pro autobusy s naftovými motory nebo na změnu využívání paliva. Bízková také nabízí individuální přístup pro původce znečištění. Ministerstvo s nimi bude konzultovat možnosti, jak mohou co nejjednodušším způsobem dosáhnout na podporu. Čerpání z evropských fondů obecně hodlá Bízková urychlit, o způsobu změny administrativních postupů bude jednat s ministerstvem financí.

Další prioritou ministryně je otevření úřadu názorům zaměstnanců a zaměstnavatelů. Uvedla, že tripartitu považuje za důležitou složku jednání mezi vládou a společností, proto požádala premiéra Jana Fischera, aby se stal ministr životního prostředí stálým členem tripartity.

Bursík Bízkovou zkritizoval, prý jde na ruku ČEZu

Nová ministryně také provedla personální změny na úrovni náměstků. Zrušila funkci náměstka pro klima, kterou dosud zastával Aleš Kuták, a zároveň i celou jeho sekci. První náměstkyní se stala Veronika Hunt Šafránková, která se osvědčila v době českého předsednictví EU a kterou už dříve jmenoval náměstkyní předchůdce Bízkové, Jan Dusík.

Bízková dosud zastávala místo náměstkyně pro politiku a ekonomiku ochrany životního prostředí. Do této funkce nyní jmenovala dosavadního ředitele sekce politiky a ekonomiky Miroslava Hájka. Pod něj bude nově spadat i ochrana klimatu. Speciální sekci ochrany klimatu založil exministr a bývalý šéf Strany zelených Martin Bursík v dubnu roku 2007, téma ochrany klimatu bylo jeho prioritou. Kutáka tehdy jmenoval náměstkem ministra a ředitelem nově zřízené sekce, do té doby byl Kuták Bursíkovým poradcem pro dopravní problematiku. Podle Bursíka zrušením sekce Bízková likviduje několikaletou koncepční práci v oblasti ochrany klimatu, díky níž si Česko v době předsednictví EU získalo respekt v celé Evropě i ve světě. Bursík řekl, že Bízková tak velmi rychle naplnila obavy, že její rozhodnutí půjdou na ruku energetické společnosti ČEZ.

Bízkovou jmenoval prezident Václav Klaus ministryní ve čtvrtek. Pokud po květnových sněmovních volbách vznikne nová vláda rychle, nepřesáhne mandát Bízkové pár měsíců. Ministryně ale zřejmě rozhodne o sporu kolem modernizace uhelné elektrárny Prunéřov II, se stanoviskem svého úřadu v této věci nechce otálet. S ohledem na její postoj k tripartitě lze očekávat kladné stanovisko, právě zaměstnavatelé a zaměstnanci se totiž v zimě shodli, že rychlá rekonstrukce Prunéřova bude přínosem pro zaměstnanost v době krize. Kvůli sporu s premiérem Janem Fischerem o rychlost posouzení přestavby uhelné elektrárny Prunéřov rezignoval letos na jaře ministr životního prostředí Jan Dusík (SZ). Resort pak dočasně spravoval ministr zemědělství Jakub Šebesta (za ČSSD).