Exstarosta H. Brodu zproštěn obžaloby ze zneužití pravomoci

Pardubice - Pardubický soud zprostil obžaloby bývalého starostu Havlíčkova Brodu Jaroslava Kruntoráda. Byl obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Spolu s ním soud zprostil obžaloby dalších sedm lidí z řad zaměstnanců stavebních firem, zástupců hokejového klubu HC Rebel, úředníků a zastupitelů obžalovaných pro trestné činy pletich při veřejné soutěži a dražbě, podplácení, braní úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Žádné obvinění se nepodařilo prokázat, předseda soudu Jan Šlosar nepřipustil jako důkaz policejní odposlechy telefonických hovorů. „Úleva, já sám nejlíp vím, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil,“ komentoval rozsudek Kruntorád.

Z čeho byl Kruntorád viněn:

Reportáž Michala Klokočníka a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)
  • měl manipulovat veřejnými zakázkami města ve svůj prospěch a přijímat úplatky
  • měl ovlivnit výběrové řízení na stavbu autobusového terminálu
  • pochyby vzbudily nájemní smlouvy na provozovatele občerstvení na koupališti, v nichž figuroval jeho syn
  • sporná byla podle obžaloby také zakázka na modernizaci zimního stadionu   

Rozhodující roli na výsledku procesu sehrály policejní odposlechy. Podle státní zástupkyně byly klíčovými a prakticky jedinými důkazy. Naopak obhájci tvrdili, že nic podstatného neobsahují. Soudce Šlosar je jako důkazní materiál odmítl s tím, že nebyly získány v souladu s právem a odkázal na nález Ústavního soudu z 23. května 2007. „Odposlechy byly povoleny bez relevantních indicií,“ uvedl Šlosar. Ostatní důkazy podle něj neumožnily učinit závěr o vině obžalovaných, vyplývají z nich pouze náznaky toho, že některé postupy při výběrových řízeních nemusely odpovídat předpisům radnice či zákonům.

„Je třeba rovněž konstatovat, že závěr o zproštění obžaloby neznamená bez dalšího, že by se skutky nestaly a že by obžalovaní nebyli vinni, stejně tak ale není řečen ani opak. Soud činí svůj závěr pouze na podkladě důkazů, které mohly být provedeny,“ uvedl Šlosar.

Město Havlíčkův Brod soudce kvůli náhradě škody odkázal na řízení v občanskoprávních věcech. Většina obžalovaných se na místě vzdala možnosti odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.