Protikorupční policie stíhá bývalé vedení Královéhradeckého kraje

Hradec Králové - Protikorupční policie minulý týden obvinila šest bývalých členů vedení Královéhradeckého kraje kvůli předraženému nákupu nábytku do budovy krajského úřadu. Hrozí jim dva až osm let vězení. Policie je podezírá z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku - při nákupu nábytku měli způsobit škodu přibližně 5 milionů korun. Mezi obviněnými je bývalý hejtman Pavel Bradík (ODS), který obvinění odmítá, a někdejší členové krajské rady, kteří nákup nábytku odhlasovali. Někteří z nich působí i nadále ve vedení kraje.

„Je zde důvodné podezření ze spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku,“ uvedl Libor Vítek z okresního státního zastupitelství. Královéhradecký kraj si do kanceláří pořídil vybavení za 36 milionů korun. Mělo jít o atypický nábytek. Policie ale tvrdí, že o žádný atypický nábytek nejde a kraji vznikla pětimilionová škoda. „Náš útvar se touto kauzou zabývá od roku 2009, v tuto chvíli stíháme šest osob,“ sdělil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Bradík: Já se naprosto necítím vinen. Byl to atypický nábytek

Telefonát Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Mezi obviněnými je i bývalý radní a starosta Hořic Ivan Doležal. „Jsem přesvědčen, že to obvinění není správné, ty podklady pro jednání rady připravovali odpovědní pracovníci,“ prohlásil. Podle tiskového mluvčího Královéhradeckého kraje Imricha Dioszegiho měl ale majetek na starosti právě Doležal. Ostatní obvinění se většinou hájí tím, že jen zvedali ruku pro něco, co jim předtím připravili úředníci kraje.

Za údajně předražený nákup nábytku už kraj dostal osmisettisícovou pokutu od antimonopolního úřadu. Dohady vyvolalo nejen vybavení, ale i přestavba pivovaru na sídlo krajského úřadu. Trvala od dubna 2005 do října 2007 a kraj za ni prostřednictvím dvacetiletého leasingu zaplatí 1,48 miliardy korun. Jde o největší investiční projekt kraje a zřejmě o nejdražší sídlo úředníků v celém Česku. V minulém volebním období opoziční lidovci a sociální demokraté projekt kritizovali.

Předražený nábytek
Zdroj: ČT24