Přímá volba prezidenta prošla do třetího čtení, šance na schválení je mizivá

Praha - Sněmovna poslala do závěrečného schvalování ústavní novelu ČSSD o zavedení přímé volby prezidenta. Šance na přijetí v předvolební době jsou ale minimální. Poukázal na to předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS), podle něhož se nepodaří najít půldruhého měsíce před volbami ve sněmovně dostatek hlasů na změnu ústavy.

Pokusů zavést přímou volbu prezidenta bylo v minulosti již několik, strany se ale většinou nakonec nedohodnou na změnách prezidentských pravomocí. Po skandálech kolem minulé prezidentské volby většina stran slibovala, že příště budou volit prezidenta sami občané. Návrh předložila i bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS), Strana zelených navrhla uspořádat o zavedení přímé volby hlavy státu referendum.   

Podle návrhu ČSSD by mohli prezidenta volit občané starší 18 let. Právo být volen by měl každý občan, který dosáhl 40 let věku. Nominovat kandidáta by mohlo 20 poslanců nebo deset senátorů a každý občan starší 18 let, který by pro svůj návrh získal podpisy alespoň deset tisíc občanů s volebním právem.   

Návrh rovněž mění a upřesňuje pasáže ústavy týkající se hlavy státu. Přímo volený prezident by mohl jmenovat představitele Ústavního a Nejvyššího soudu pouze ze členů těchto soudů. Spolupodpisu premiéra by podléhalo prezidentovo jmenování členů Bankovní rady České národní banky. Prezidentovo rozhodnutí zastavit trestní stíhání nebo nařídit, aby nebylo zahájeno, by musel rovněž podepsat premiér. 

Nově by bylo zavedeno zastoupení prezidenta, který nevyhlásí volby v ústavou stanovených termínech, předsedou Poslanecké sněmovny pro volby sněmovní, obecní a krajské a předsedou Senátu pro volby senátní. Vyhlášení voleb by podléhalo rovněž podpisu premiéra. Sociální demokraté rovněž navrhují, aby byla dosavadní doživotní beztrestnost prezidenta za činy, jichž se dopustil ve své funkci, omezena pouze na dobu jejího výkonu. Návrh ústavní novely předložila ČSSD předloni v říjnu 2007.

Vydáno pod