Vrah Motl si může britský trest odpykat v Česku

Praha - Jiří Motl, který byl v únoru 2008 odsouzen v Británii k doživotnímu vězení za vraždu zaměstnavatele, si pravděpodobně bude moci trest odpykat v Česku. Krajský soud v Praze dnes uznal britský verdikt. Rozsudek zatím není pravomocný, navíc je velká pravděpodobnost, že se Motl odvolá. Soud v minulosti již britský verdikt uznal, Motl však svou žádost stáhl, pak si to ale zase rozmyslel. O možnost odpykat trest v Česku projevil zájem i druhý odsouzený na doživotí - Vladimír Brandejs. Žádost vzal později zpět.

Podle Motlova právníka by však za podobný trestný čin měl jeho klient dostat trest v rozmezí od 10 do 15 let vězení. „Spokojený určitě nejsem, já jsem čekal, že v zákoně máme napsáno, že se bude ukládat trest, který by ukládal, kdyby sám ve věci rozhodoval. Neznám jediný případ v České republice za posledních 20 let, kdy by byl uložen takovýto trest doživotí za takovýto typ trestného činu,“ uvedl právník Tomáš Výborčík. 

Podle britského rozsudku může být Motl propuštěn nejdříve po 28 letech strávených v žaláři a Brandejs po 17,5 roku. Britský list Manchester Evening News již dříve upozornil na to, že pokud by si chtěli trest odpykat v domovském státě, mohly by jim české soudy rozsudky zmírnit.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Majitele stavební firmy ubili pachatelé paličkou a pánví v prosinci 2006 v jeho domě v anglickém Boltonu. Oběti ukradli 600 liber (asi 17 tisíc korun) a pozlacený mobilní telefon. Po činu z Británie uprchli zpět do České republiky. Česká policie na britskou žádost oba uprchlíky po jejich zatčení vydala. Zatímco Motl účast na vraždě popíral, Brandejs se k činu přiznal.