Pražský summit vrcholí, Obama s Medvěděvem podepíšou nový START

Praha - Prezidenti Ruska a Spojených států Dmitrij Medvěděv a Barack Obama dnes podepíšou v Praze novou dohodu o jaderném odzbrojení. Dokument nahrazuje smlouvu START, jejíž platnost skončila loni v prosinci. Pražský hrad se stane kulisou pro podpis dokumentu dále omezujícího ruské i americké nukleární síly a česká metropole se tak na pár dní stává jedním z nejstřeženějších míst světa. Policie na bezpečnostní opatření vydá až padesát milionů korun, Pražané se musejí připravit na uzavírky a dopravní omezení. Na rusko-americký summit do Prahy dorazí kromě prezidentů Spojených států a Ruska také řada dalších prezidentů a premiérů pobaltských zemí a států střední Evropy. Ti dnes povečeří s Barackem Obamou.

Když Barack Obama před rokem (5. dubna) při své první návštěvě Prahy předestřel ve veřejném projevu pod širým nebem svou vizi světa bez jaderných zbraní, nevěděl, že se na dnešní podpis smlouvy vrátí na Pražský hrad. Bude to pro něj viditelným krokem na této cestě. Prezidenta Obamu ještě v příštích dnech čeká ve Washingtonu mezinárodní summit o jaderném odzbrojení. Smlouva s Moskvou jeho pozici výrazně posiluje, i když například Írán k ukončení jeho vlastního jaderného programu nepřesvědčí.

Prezidenti Ruska a USA se na smlouvě předběžně dohodli už loni v červenci. Moskva v té době dávala najevo chuť obnovit svůj jaderný arzenál a už delší dobu vyjadřovala zásadní nesouhlas s americkým plánem na stavbu evropské části protiraketového deštníku v Polsku a České republice. Protiraketovou obranu v Evropě vnímala jako porušení strategické rovnováhy. Plán republikánské vlády George W. Bushe na vznik radaru v českých Brdech opustil Obamův Bílý dům loni v polovině září.

Nová smlouva o jaderném odzbrojení čeká na podpis (zdroj: ČT24)

Obama a Medvěděv spolu museli kvůli nyní podepisované dohodě osobně či telefonicky jednat celkem čtrnáctkrát, intenzivně diskutovali i odpovědní ministři jejich administrativ. Na konečné podobě textu se oba prezidenti shodli po telefonu 26. března. Podle ruského ministra zahraničí Lavrova si ale Rusko vyhrazuje právo odstoupit od smlouvy o omezení jaderných zbraní, pokud by americká protiraketová obrana ohrožovala ruské strategické jaderné síly. Podle nové smlouvy mají jak Rusko, tak Spojené státy sedm let na to, aby svůj jaderný arzenál omezily o třetinu.

Pražský neformální minisummit má rozptýlit možné pochybnosti

Barack Obama využije cesty do Prahy na summit USA-Rusko také k setkání se zástupci jedenácti evropských zemí bývalého východního bloku. Na dnešní neformální večeři jim podle pozorovatelů bude chtít říci, že vztahy zastoupených zemí s USA se ani podepsáním nové odzbrojovací smlouvy s Ruskem nijak nemění. Ministr zahraničí Jan Kohout se odpoledne sejde s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Obama se bude muset připravit na to, že se ho evropští politici budou ptát na to, zda nemůže mít nejnovější vývoj rusko-amerických vztahů nějaký negativní dopad na vztahy USA se spojenci v NATO a s novými členy EU. Obama  je nejspíš bude ubezpečovat, že to nehrozí. Za Česko se setkání v ne zcela obvyklém formátu zúčastní prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer.

Vydáno pod