Medvěděv s Klausem vzpomněli oběti v moskevském metru

Praha – Český prezident Václav Klaus na Pražském hradě přijal hlavu Ruské federace Dmitrije Medvěděva. V úvodním prohlášení oba dva vzpomenuli pozitivně se rozvíjející vztahy mezi oběma zeměmi včetně hospodářských vazeb, byť ty v posledních měsících poznamenala hospodářská krize. Václav Klaus rovněž ruskému prezidentovi vyjádřil soustrast za oběti atentátů v moskevském metru, k nimž došlo v minulém týdnu. Medvěděv do Prahy přiletěl podepsat s americkým prezidentem Obamou rusko-americkou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní.

„To co se – doufám – zítra odehraje v Praze, bude velice důležitým krokem v procesu odzbrojení, v procesu nešíření zbraní hromadného ničení a spolupráce ve sféře odzbrojení pro státy celého světa,“ řekl o plánované dohodě ruský prezident Medvěděv. Vyjádřil tak stejné přesvědčení jako Barack Obama, který v ruském a americkém kroku spatřuje inspiraci pro další země, držitele jaderných zbraní.

Dohodu o proliferaci jaderných zbraní by měli představitelé dvou světových mocností podepsat zítra ve Španělském sále Pražského hradu. Medvěděv proto zároveň poděkoval prezidentu Klausovi za to, že „navrhl podepsat u vás, v Praze, dokument, na němž do značné míry závisí celková situace kolem jaderného odzbrojení a situace na celé planetě“. Český prezident připomněl, že smlouva má mimo jiné přispět ke snížení mezinárodního napětí, které se projevuje nárůstem terorismu.

Medvěděv: Proti terorismu použijeme všechny prostředky

Právě terorismu se ve svém prohlášení státníci také dotkli. Václav Klaus vzpomněl oběti atentátů v moskevském metru, k nimž došlo 29. března: „Cítím potřebu jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřit soustrast k úmrtí tolika nevinných lidí.“ 

„Byla to velice tragická událost a slova podpory, které se k nám z celého světa dostávali, pro nás byla svědectvím, že mezinárodní společenství jednoznačně odsuzuje teroristické zločiny podobného druhu. Je velice důležité vědět, že jsme v tomto jednotní,“ reagoval Medvěděv. „V boji proti terorismu budeme pokračovat všemi prostředky, které máme k dispozici,“ dodal prezident Ruské federace.

Státníci očekávají obrat v hospodářských vztazích

Český prezident při úvodním brífinku rovněž připomněl propad vzájemných obchodních styků způsobený hospodářskou krizí. „Náš vzájemný zahraniční obchod v loňském roce se výrazně snížil na 60 procent předchozího roku. Nicméně věřím, že letošní rok bude rokem obratu od čísel záporných k číslům kladným,“ uvedl Klaus. Obdobné přesvědčení vyjádřil i ruský prezident, podle nějž se česko-ruské vztahy navzdory krizi nacházejí v pozitivním stádiu.

Právě hospodářská spolupráce byla jedním z hlavních témat česko-ruských rozhovorů. Mluvit měli například o zakázce na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o níž má zájem ruská firma Atomstrojexport.

Po jednání s Václavem Klausem čekala ruského prezidenta ještě slavnostní večeře, které se zúčastnil i premiér Jan Fischer. Poté si oba prezidenti prohlédli katedrálu svatého Víta. Kolem 23:15 dorazil Medvěděv do hotelu Four Seasons, kde má přenocovat.

Český a ruský prezident se nesetkávají poprvé. Společně jednali během Klausovy loňské návštěvy Moskvy, český prezident rovněž vedl jednání summitu Evropská unie – Rusko během českého předsednictví v Evropské radě.

Václav Klaus a Dmitrij Medvěděv
Zdroj: Michal Doležal/ČTK
Vydáno pod