Životní prostředí povede Rut Bízková, vystoupila z ODS

Praha - Ministerstvo životního prostředí zřejmě povede dosavadní náměstkyně Rut Bízková. V úterý vystoupila z ODS, neboť nestranickost je podmínkou pro její účast ve vládě. Dnes ráno volební lídr občanských demokratů Petr Nečas zaslal Janu Fischerovi dopis, ve kterém navrhuje jmenování Bízkové do funkce. Premiér nominaci Bízkové odpoledne poslal k podpisu prezidentu Václavu Klausovi. Hrad kvůli summitu USA-Rusko rozhodne asi až v pátek.

„Rozhodnutí nezávisí na mě, ale na předsedovi vlády a na panu prezidentovi, jak rozhodne,“ komentovala svoji nominaci Bízková. Ve Studiu ČT24 zároveň popřela, že by ve svém rozhodování mohla být nestranná, byť byla ještě včera členkou ODS: „Ti, kdo mě znají, vědí, že jsem se nestranně, padni komu padni, chovala vždy. Těžko lze očekávat, že ze dne na den změním své názory, ale tak jako znám ministry a ministryně ve vládě, tak vím, že oni mají také své názory, ale neznamená to, že bych nebyla nestranná ve své činnosti.“

Ekologičtí aktivisté upozorňují na působení Bízkové v elektrárenské společnosti ČEZ v 90. letech. „Já to v životopise uvádím a byla to velmi cenná zkušenost. Pomáhala mi později v kvalifikovaných rozhodnutích,“ komentovala svoji profesní minulost Bízková.

Rozhovor s Rut Bízkovou a Vojtěchem Koteckým (zdroj: ČT24)

Ani aktivisté jí nicméně neupírají profesionalitu a zkušenost, očekávají ale od ní zásadní rozhodnutí ohledně modernizace elektrárny Prunéřov. „Je to nesporně expertka, která rozumí tématům, o kterých bude rozhodovat. Budeme ale pozorně sledovat, zda dá přednost bývalému zaměstnavateli, a nebo bude požadovat, aby ČEZ do nové elektrárny použil moderní technologii,“ upozornil ve Studiu ČT24 Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Bízková převezme ministerstvo po Šebestovi a Dusíkovi

O řešení situace ve vládě po odchodu ministrů za zelené rozhodl v úterý Fischer potom, co už podruhé nedokázali najít kompromis zástupci ODS a ČSSD. Jméno kandidáta v úterý nepadlo, média nicméně o Bízkové spekulují už týdny.

Nová ministryně převezme úřad od ministra zemědělství Jakuba Šebesty (za ČSSD), který ministerstvo řídil po rezignaci Jana Dusíka (za SZ). Ten z vlády odešel kvůli sporu s Fischerem o rychlost posouzení přestavby elektrárny Prunéřov. Zelení pak přestali vládu podporovat a k odchodu přemluvili i ministra pro menšiny a lidská práva Michaela Kocába.

Posouzení modernizace elektrárny zatím není uzavřeno. Náměstek zodpovědný za přípravu dokumentu Karel Bláha řekl, že posudek je připraven pro podpis ministra. V této souvislosti kritici projektu upozorňují, že Bízková byla v 90. letech zaměstnankyní skupiny ČEZ jako mluvčí uhelných elektráren. V roce 2006 byla nominována na ekologickou anticenu Ropák.

Elektrárna Prunéřov
Zdroj: ČT24
Vydáno pod