Spis ke sporu s Diag Human má soud

Praha - Spis k případu sporu České republiky a švýcarské společnosti Diag Human je od minulého týdne u Nejvyššího soudu, který si ho vyžádal. Soud tím zřejmě až do léta zablokoval další jednání o sporu. Diag Human vede s Českou republikou arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou a domáhá se mnohamiliardového odškodného. Případ se řeší už patnáct let, píšou dnešní Lidové noviny.

Soud si spis vyžádal kvůli stížnosti advokáta Diag Human Jana Kalvody na podjatost předsedajícího rozhodce a prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela. „Nyní se ladí konkrétní postup, jak se ve věci bude pokračovat, řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig a dodal, že senát chce vynést verdikt nejpozději do konce června. “Po dobu, než (soud) o věci rozhodne a vydá spis rozhodčímu senátu, nemohou arbitři jednat," připustil Kalvoda.

Zablokování případu předcházelo minulý týden odstoupení švýcarského rozhodce Damiana Della Ca. Média uvedla, že odstoupil mimo jiné kvůli pochybám o nezaujatosti dalšího rozhodce - bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla, kterého do senátu nominovalo Česko.

Minulý týden také firma Diag Human navrhla vládě, aby se zastavilo současné přezkumné rozhodčí řízení a aby obě strany sporu respektovaly původní rozhodčí nález z roku 2008. Původní nález určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky, obě strany sporu se však tehdy odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadovala 15 miliard korun. Verdikt o osmimiliardovém odškodném však platí, a tak naskakuje Česku za každý den zdržení platby penále ve výši 1,25 milionu korun.