Možné zhoubné následky létání miminek odhalí speciální panenka

Praha - Experti policejní akademie zkoumají, jaký dopad na dětský organismus může mít tzv. létání miminek. Kurzy, o kterých už ČT24 v minulosti informovala, pořádá v České republice několik klubů. Panují ovšem obavy, že tato praktika může novorozencům přivodit smrt. Expertní testy se teď provádějí na speciálně upravené panence. Výsledky mají být do dvou měsíců.

Cvičení, kdy se s miminky tzv. létá, je pro odborníky nepochopitelná věc. Obávají se totiž syndromu třeseného dítěte, který může být pro děti do osmi měsíců smrtelný. „Když jsem viděl létání miminek v televizi, v první vteřině mě napadlo, že to lze zkoumat z hlediska forenzní biomechaniky. My se tomu začínáme intenzivně věnovat, protože je to pohybová aktivita, kdy dětský organismus trpí,“ upozornil prorektor pro vědu a výzkum policejní akademie Jiří Straus.

Problém spočívá v tom, že miminka mají oproti tělu velkou a těžkou hlavu a slabé krční svaly. Při prudkém pohybu tam a zpět létá hlava dítěte s velkou rychlostí a prudce mění směr. Dopady létání na dětské zdraví má nyní pomoci speciální panenka s akcelerometrem v hlavě.

Reportáž Terezy Pultarové a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Otřesy mohou dítě zabít během sekundy

„Měli jsme i případy, kdy do jedné sekundy stačí na dosažení smrtelných hodnot,“ varoval Zdeněk Tlamicha z Policejní akademie ČR.

„Fyzikálně se to vysvětluje tak, že mozek vlastně plave uvnitř lebky v mozkomíšní tekutině, není tam fixován. Při náhlých pohybech a zvláště při zastavení pohybu se přemosťující vény natáhnou a tím mohou prasknout a vzniká tam menší nebo větší krvácení,“ popsal možné následky pediatr Fakultní nemocnice Motol Jan Janda.

Při větším krvácení vzniká tzv. subdurální hematom, který bezprostředně ohrožuje život dítěte. Dítě pak může upadnout do bezvědomí a na následky poranění mozku zemřít. Nebezpečné mohou být i následky, které se neprojeví hned. Patří mezi ně například porucha řeči nebo sluchu.

Jen v Česku je podle odhadů syndromu třesených dětí ročně vystaveno kolem dvaceti miminek. Dvě až tři kvůli tomu zemřou.

Létání miminek
Zdroj: ČT24