Policie hlásí z Opavy další útoky zápalnými lahvemi

Opava - V Opavě došlo k dalšímu útoku zápalnými lahvemi. Jak se České televizi podařilo zjistit, lahve nevzplanuly a nikomu se nic nestalo. K činu došlo v panelovém domě v ulici Rybářská. Přitom to není ani měsíc, kdy došlo k podobnému útoku na domek v kolonii v Bedřišce. Policejní expertizy potvrdily, že v lahvi, kterou někdo vhodil do domu, bylo vysoce hořlavé rozpouštědlo používané například v laboratořích. Lahev se ale nerozbila, a tak její obsah nezačal hořet.

Lahve pachatel vhodil na vstupní chodbu do domu v nočních hodinách, vchodové dveře u domu jsou trvale otevřené. Podle mluvčího opavské policie Reného Černohorského byla v lahvích zatím přesně nezjištěná tekutina. Zdroj seznámený s případem uvedl, že lahve měly i knoty a obsahovaly pravděpodobně nějaký druh oleje. Případ policistům nahlásil pětapadesátiletý obyvatel domu.

Martin Pecina, ministr vnitra

„Tu věc nesmíme podceňovat a s extrémismem, já jsem to říkal mockrát, budeme v demokratické společnosti bojovat už pořád a je jenom otázka, jestli je budeme schopni víc nebo méně potlačit.“

Policie případ šetří jako obecné ohrožení. „Lahve s neznámou tekutinou byly zajištěny a zaslány na chemickou expertizu, tedy na speciální chemické rozbory,“ podotkl Černohorský.

Neznámý žhář, nebo dokonce žháři zaútočili v noci na neděli 14. března také na domek v ostravské kolonii Bedřiška. Od knotu se vznítil koberec, který uhasila mladá dívka, která v pokoji spala. Útok policie vyšetřuje jako pokus o vraždu. Pachatelům proto hrozí až výjimečný trest.

Přesně před rokem - v dubnu 2009 - došlo k zatím nejvážnějšímu útoku na romskou rodinu. Na domek ve Vítkově na Opavsku zaútočili žháři a zranili tři lidi - nejvážněji tehdy ani ne dvouletou Natálii, která byla popálená na 80 procentech těla. Proces se třemi obžalovanými muži začne u Krajského soudu v Ostravě 11. května.