Statisíce lidí podepsaly petici za přísnější zacházení s mladistvými vrahy

Praha - Už 400 000 lidí podepsalo petici, kterou inicioval starosta středočeské obce Kmetiněves Luděk Kvapil. Požaduje přijetí zákona, podle kterého by dětští pachatelé brutálních vražd byli doživotně pod dohledem úřadů. V současné době je totiž léčení na dobrovolné bázi. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Před šesti lety zabil a znásilnil ve Kmetiněvsi čtrnáctiletý chlapec svou o rok mladší spolužačku. Kvůli nízkému věku se ale vězení vyhnul. Skončil ve výchovném ústavu. Znalecké posudky u něj potvrdily rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. Dnes už je ale na svobodě a podle zákona záleží jen na něm, jestli se bude dál léčit. Zatím dochází na injekce tlumící množství hormonů.

„Co my víme, jestli se na to jednoho dne nevykašle a nezavraždí dalšího člověka,“ obává se starosta Kvapil. Obyvatele Kmetiněvsi a přilehlých obcí požadují změny zákona, které by zabránily pachatelům sadistických vražd volně se pohybovat na svobodě. Starosta Luděk Kvapil rozeslal petiční archy do všech českých a moravských měst a obcí. Počet nasbíraných podpisů už převýšil i petici protiradarových aktivistů.

Kmetiněveská výzva (zdroj: ČT24)

„Pokud je to číslo správné, pak je to nejpočetnější petice u nás,“ uvádí předsedkyně sněmovního petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová. Zákon, který by dětské vrahy posílal do ochranného léčení, připravuje skupina odborníků kolem exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Návrh by měl být hotový do konce měsíce.

Vydáno pod