Dva čeští vojáci podstoupili speciální výcvik ve Francouzské Guyaně

Praha - Dva studenti Univerzity obrany mají za sebou speciální výcvik. Museli totiž přežít v pralese Francouzské Guyany. Tento výcvik pořádá třetí pluk pěchoty Cizinecké legie. Dle slov studenta Univerzity obrany Petra M. byl kurz rozdělený na tři fáze. První fází bylo fyzické a psychické cvičení, různé překážkové dráhy, druhá fáze bylo samotné přežití a třetí fáze byla rozdělená na taktické cvičení, opakování překážkových drah a komplexní závěrečné cvičení, které trvalo dva dny. „Přímo v pralese jsme byli čtrnáct dní, z toho dvanáct dní trval tento výcvik v samotné džungli - a sami odkázáni na sebe jsme byli asi čtyři dny, měli jsme s sebou jenom mačetu a zbraň,“ dodal.

„Naše škola dostala nabídku na absolvování této stáže. S kolegou jsme ji velmi rádi přijali, protože je to pro nás velká zkušenost,“ řekl student univerzity Jiří J. Dle jeho slov dostávali po dobu výcviku bojové dávky od francouzské strany. Na jídlo ale neměli příliš času. „Každý den začínal přibližně ve čtyři hodiny. Pak se jelo až do šesti hodin, během té doby byla asi desetiminutová pauza na oběd. Někdy jsme byli celý den bez jídla,“ vysvětlil.

Během čtyř dnů v džungli jedli vojáci bambus, hlízy kořenů a několik ryb, které si sami ulovili. „Podstoupili jsme instruktáž, kde nám bylo řečeno, jaké dřevo je vhodné pro stavbu přístřešku nebo lodě a které ovoce a plodiny jsou jedlé a které ne,“ podotkl Jiří J.

Výcvik koncipovaný jako soutěž

Celý výcvik byl koncipován jako soutěž, jedna byla soutěž čet a jedna soutěž jednotlivců. „Pro jednotlivce zde bylo pět bodovaných disciplín, dvě překážkové dráhy, plavání v řece, topografie a fyzické přezkoušení. Dohromady bylo možné získat sto bodů, aby byl člověk v tomto kurzu úspěšný, musel získat alespoň padesát bodů. Můj kolega Petr M. tu soutěž vyhrál,“ dodal. S vojáky byl pouze vyškolený medik, který zasahoval v případě nějakého zranění.

Dle slov Petra M. postupovali vojáci jako celá četa. Většina lidí byla z Francie, Maďarska a Německa. „Češi jsme tam byli jen dva. Byl jsem dost vyčerpán, zejména psychicky, takže to pro mě byla perfektní zkušenost,“ vyjádřil. 

Vydáno pod