Topolánek končí, pravomoci předá Nečasovi

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek dnes po jednání stranického grémia oznámil, že nehodlá zůstat ve funkci předsedy strany. Proto předá veškeré pravomoci volebnímu lídrovi Petru Nečasovi a svolá na 12. dubna výkonnou radu. Ta předání pravomocí potvrdí a rozhodne, že Petr Nečas povede stranu do červnového kongresu. Poté Topolánek rezignuje. Nečas Topolánkovo rozhodnutí přivítal s tím, že uklidní situaci uvnitř ODS i směrem k voličům.

Topolánek na brífinku uvedl, že měl na výběr tři možnosti, jak vyřešit dvojkolejnost ve vedení strany. Buď svolat narychlo volební kongres, což není těsně před volbami ideální, nebo pověřit Nečase všemi pravomocemi a vydržet formálně ve vedení až do kongresu po volbách. Nakonec zvolil kompromisní „podmíněnou rezignaci“, kdy předá Nečasovi veškeré pravomoci, výkonná rada svolaná na 12. dubna rozhodnutí posvětí a Topolánek může v té chvíli funkci předsedy opustit.

„Je to řešení velmi korektní, které dává Petru Nečasovi to, co mít musí. To je jednoznačnost, která mu dává pravomoci jako předsedovi i jako volebnímu lídrovi. V tomto smyslu má moji absolutní podporu a já žádám všechny své případné podporovatele, aby Petra Nečase podpořili,“ uvedl Topolánek. Když svou rezignaci oznamoval, byla na něm ale vidět rozezlenost i zklamání: „Řada věcí se mi podařila. Jestli jsem měl někdy něšťastnou ruku, bylo to v personálních otázkách, což se nakonec potvrdilo.“

Reakce Petra Nečase

„Topolánkovo rozhodnutí znamená především uklidnění dovnitř ODS a směrem k našim voličům. ODS nebude mít žádnou dvojkolejnost řízení, je tady jeden člověk, který nese plnou odpovědnost za řízení strany - a to je volební lídr. My se nyní můžeme plně zaměřit na kampaň a komunikaci s voliči.“

Topolánek se rozhodl sám, grémiu ale vyhověl

Topolánek se minulý týden vzdal postu volebního lídra občanských demokratů právě ve prospěch místopředsedy ODS Petra Nečase. Výkonná rada ODS ho vyzvala i k tomu, aby zvážil své další působení jako předseda ODS. Topolánek na dnešním brífinku uvedl, že se rozhodl zásadně sám a nepodléhá žádným tlakům. Jeho rozhodnutí je nicméně v souladu s přáním většiny vedení strany.

Místopředseda ODS a předseda její středočeské organizace Petr Bendl odchod Topolánka oceňuje. Jinak by podle něj hrozilo, že předseda nebude s novým volebním lídrem táhnout za jeden provaz. „Tam někde mám pocit, že by mohly být zbytečné třecí plochy, které by ODS mohly poškozovat,“ myslí si Bendl. Podobný názor má i další místopředseda Petr Gandalovič. Nečasova pozice je tak nyní relativně silná, po volbách se však může situace změnit. Přání, aby byl Nečas i kandidátem strany na premiéra, zatím nikdo z vedení ODS nahlas nevyslovil.

Topolánkovo dlouholeté působení v čele ODS dnes ocenil šéf modrých poslanců Petr Tluchoř. „Vážím si předsedy, nejen za to, co udělal dnes, ale opět se ukázalo, že zájem strany je pro něj nadřazen zájmům osobním. Pro ODS toho udělal mnoho, já mu za to děkuji a bylo mi ctí pro něj pracovat,“ uvedl pro ČT24. Nyní je podle něj čas, kdy se má ODS sjednotit za volebním lídrem Petrem Nečasem a pokusit se volby vyhrát. Připustil nicméně, že Topolánkův odchod jej celkově mrzí a považuje ho za nestandardní řešení.

Politická story Mirka Topolánka

Do vrcholné politiky se Topolánek dostal v roce 2002. Po překvapivé volbě mu uštědřil políček odcházející Václav Klaus smskou o prázdném a falešném Topolovi. Ten se však otřepal, rozšířil voličský lektorát a následující parlamentní volby v roce 2006 s rekordním ziskem vyhrál. Úspěch se od něj odvrátil o dva roky později při prohraných krajských volbách, po nichž navíc Klaus ODS demonstrativně opustil. Oslabený Topolánek přesto dokázal v boji o křeslo porazit Klausova přívržence Béma a na začátku roku 2009 zazářil v čele Evropské unie. Na domácí politické scéně mu však podrazila nohy ČSSD, když shodila jeho vládu. Poslední úspěch zaznamenal Topolánek v evropských volbách, po nich však přišla toskánská aféra, neuskutečněné volby a odchod ze sněmovních lavic. Prostořekému, spontánnímu Mirkovi s gulama nakonec zlomily vaz výroky o Židech a homosexuálech. 12. dubna definitivně odchází.

Čtěte více: Krok za krokem s Mirkem Topolánkem