Zelení: Do vlády se vrátíme, až nepůjde na ruku ČEZu

Praha - Strana zelených by se podle svého předsedy Ondřeje Lišky vrátila k podpoře vlády Jana Fischera jen v případě, že bude kabinet po společnosti ČEZ žádat novou variantu na rekonstrukci elektrárny Prunéřov a schválí novelu horního zákona. První místopředseda ODS David Vodrážka v Otázkách Václava Moravce dnes řekl, že ODS, co se týče vlády Jana Fischera, trvá na dodržování dohod. Občanští demokraté proto žádají, aby náhradníky za ministra životního prostředí Jana Dusíka a ministra pro lidská práva Michaela Kocába, který se chystá z kabinetu odejít v pondělí, vybírala Strana zelených, jež je do vlády nominovala. Pokud by se tak nestalo, ODS to bude považovat za porušení dohody a nevylučuje, že by její ministři přestali vládu podporovat.

„Strana zelených by se vrátila k podpoře Fischerovy vlády jedině za podmínky, že by tato vláda přestala jít na ruku ČEZu. To znamená, že by vláda přinutila ČEZ, aby předložil lepší, kvalitnější variantu rekonstrukce elektrárny v Prunéřově a že by schválil a znovu vrátil do sněmovny novelu horního zákona,“ řekl v rozhovoru pro ČT šéf zelených Ondřej Liška.

Pro návrat zelených do vlády se vyslovil David Vodrážka v Otázkách Václava Moravce. Výkonná rada ODS podle něj přijala usnesení, že trvá na původních dohodách. To znamená, že Strana zelených bude oslovena a bude mít možnost vybrat náhradníky za ministra životního prostředí a ministra pro lidská práva. „ODS nikdy nechtěla porušovat dohody a ctíme to, co bylo předjednáno v minulosti, to znamená, že na tahu by měli být zelení po jednání s premiérem,“ prohlásil Vodrážka. 

Pokud by se tak nestalo, považoval by to za porušení dohod. V takovém případě by prý ale nehrozil odchod ministrů nominovaných ODS z vlády. „Nebudeme vyzývat naše ministry, aby odešli z vlády, nicméně může se určitě stát, že nebudeme tuto vládu podporovat, respektive naši ministři nebudou hlasovat pro různá vládní usnesení,“ uvedl Vodrážka. 

David Vodrážka (ODS):

„My trváme na dodržování dohod, ale rozhodně nechceme destabilizovat už tak rozkolísanou českou politickou scénu. Takže souhlasím s tím, že by bylo nezodpovědné stahovat dva měsíce před volbami ministry.“

ODS se nelíbí ani varianta, že by resort ministra pro lidská práva a národnostní menšiny převzal pod svůj úřad premiér. To včera navrhl jako možné řešení i prezident. Odstupující ministr Michael Kocáb takové řešení naopak vítá. 

Je to nerozumný krok, ale když už k němu muselo dojít, tak s tím souhlasím. Pan premiér mi skutečně přislíbil, že se ujme této oblasti a musím říct, že tak bude v nejlepších rukou," řekl Kocáb.

Svoboda: Vládu drží pod krkem dvě strany - ČSSD a ODS 

Hostem pořadu Otázky Václava Moravce byl i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který sleduje současné tahanice ve vládě jen z povzdálí, neboť KDU-ČSL od začátku Fischerův kabinet nepodporovala. „Ukazuje se, že vláda Jana Fischera je v rukou ČSSD a ODS, protože jinak by se toto nestalo, že se poruší dohody. V každém případě je jasné, že zelení byli ve vládě za mouřeníny, teď to pochopili. A to je důvod, proč my jsme rádi, že jsme do té vlády nešli, protože možná bychom se dostali do stejné situace,“ okomentoval to Svoboda.   

Fischer před několika dny vyzval dopisem k jednání předsedy ODS a ČSSD. Učinil tak poté, co rezignoval ministr životního prostředí Jan Dusík. Premiér se rozhodl vedením tohoto resortu pověřit ministra zemědělství Jakuba Šebestu, kterého nominovala ČSSD. Strana zelených proto stáhla svou podporu vládě. V pondělí se navíc čeká, že z vlády odejde i ministr pro lidská práva Michael Kocáb, kterého zelení do kabinetu také nominovali. 

Proti velkým změnám v kabinetu se vyslovil i prezident Václav Klaus, podle kterého by byl podobný krok krátce před volbami nezodpovědný.

Nečas odmítl velkou koalici 

ODS dnes slovy Petra Nečase znovu odmítla, že by po volbách mohla vládnout se sociální demokracií. Vadí jí jak návrhy ČSSD zvyšující rozpočtový schodek, tak Jiří Paroubek v čele. „Já si nedovedu představit, kde by byl programový průnik při jejich absolutním ignorování kolapsu veřejných financí, při jejich neustálých populistických výdajích,“ uvedl Nečas. O koalici ale nestojí ani ČSSD. „My jdeme do voleb s programem rušit to, co ODS zaváděla, a naopak zavádět to, co ODS rušila. Prostě my ODS žádnou koalici nenabídneme,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.