Ministerstvo školství zvažuje svůj postoj ke studentským volbám

Praha - Ministerstvo školství uvažuje o tom, že zváží svůj postoj k projektu studentských voleb. Hlasování studentů středních škol pořádá společnost Člověk v tísni a konat by se mělo měsíc před parlamentními volbami. Lidovcům a ČSSD se to ale nelíbí, politika prý do škol nepatří. Středoškolské volby nanečisto budou v Česku poprvé, financuje je americká nadace CEE Trust, která podporuje projekty ve střední a východní Evropě.

Ještě před měsícem ministerstvo školství ujišťovalo, že Studentské volby 2010 mají jeho záštitu. Jeho původní vstřícnost se ale nyní mění v rozpaky. Poté, co Člověk v tísni začal s oslovováním škol a zaznamenal příznivou odezvu, chce projekt přezkoumat. „Ministerstvo školství prověřuje detaily i metodiku, protože existují náznaky, že by mohlo dojít k porušení školského zákona či zákona o ochraně osobních údajů,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Projekt chtějí přezkoumat i ČSSD a KDU-ČSL

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

O projekt se ale začaly zajímat i volební štáby sociálních demokratů a lidovců. Sociální demokraté požádají ministryni školství, aby jim projekt vysvětlila, objasňují to údajným zájmem svých voličů. „Mají pocit, že politika do škol nepatří, současně zpochybňují možnost shromažďovat data o nezletilých,“ podotkl volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Obavy ze zveřejnění výsledků, a tedy i průzkumu popularity stran mezi středoškoláky, ČSSD odmítá, výhradami se netají ani lidovci. Člověk v tísni teď nehodlá dění kolem projektu komentovat. Podle něj je účelem ukázat základní princip fungování demokracie, což nemá co dělat s propagací žádné politické strany.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod