Zlatý Ámos putuje na základní školu do Ostravy

Praha - Zlatým Ámosem roku 2009 se stala Martina Čiklová, učitelka z ostravské základní školy v Ostrčilově ulici. Ve finále soutěže porazila dalších šest soupeřek. Letošní vítězku přihlásili do soutěže o titul Zlatý Ámos její čtvrťáci. Do přihlášky napsali, že je nejen nejlepší na světě, ale i to, že se do všeho vrhne po hlavě a je z toho občas šílená.

„Paní učitelka se snaží vymyslet spoustu zábavy pro nás, abychom se dobře měli a hodně nám to lezlo do hlavy,“ tvrdí její žáci. Martina Čiklová učí už dvacet let. O Zlatého Ámose bojovala už třikrát, vítěznou trofej získala až nyní. „Tahle třída je banda dětí, které si nezávidí, přejí si, mají se rádi, pomáhají si a já jsem to strašně moc chtěla pro ně, protože si to zaslouží,“ uvedla učitelka.

Letošní finále bylo v historii ankety o nejoblíbenějšího učitele naprosto unikátní. Vůbec poprvé do něj nepostoupil žádný muž. Učitelé přitom v sedmnáctileté historii soutěže vyhráli hned jedenáctkrát. Hodně učitelů a učitelek, které nominovali žáci, se navíc sami ze soutěže odhlásili. „Ještě stále se někteří učitelé a učitelky bojí, ať je to na základních, nebo středních školách, sami sebe zviditelňovat,“ vidí příčinu ředitel ankety Zlatý Ámos Slávek Hrzal.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Do soutěže letos žáci a studenti navrhli 38 kantorek a šest kantorů.
Nejvíce nominovaných učitelů pocházelo z Moravskoslezského kraje. Všichni
navržení museli projít několika výběrovými koly, aby se probojovali do
pražského finále. Symbolické vlády nad českými školami se držitelka titulu Zlatý Ámos Martina Čiklová ujme až v sobotu po slavnostní korunovaci na kantorském bále.