Prvoinstanční soud musí přezkoumat zranění na CzechTeku

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 se bude muset znovu zabývat oprávněností žaloby, kterou se Tomáš Pavlacký domáhá na ministerstvu vnitra náhrady škody za utrpěné zranění oka na technoparty CzechTek v roce 2005. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. V úterním neveřejném jednání zrušil prvoinstanční verdikt, kterým obvodní soud Pavlackého žalobu uznal. Případ vrátil k novému projednání s tím, že rozsudek nelze přezkoumat.

Pavlacký se dožaduje toho, aby mu soudy uznaly způsobenou škodu na zdraví i plnou odpovědnost policie za zranění. Zatím neví, jakou částku bude po vnitru chtít. Podle jeho právníka bude suma zahrnovat bolestné, ušlý zisk a ztížení společenského uplatnění. „Důsledky zranění trvaly různě dlouho - pracovní neschopnost v důsledku akutní operace trvala 3 měsíce, ale v pořádku není dodnes - poškození oka je nevratné,“ řekl Pavlacký.

Podle prvoinstančního soudu stát vždy odpovídá za škody způsobené policistou při zákroku. Této odpovědnosti se může zbavit pouze tehdy, když prokáže, že policejní zásah vyvolal sám zraněný člověk svým protiprávním jednáním. Stát to však před soudem neprokázal. „Policisti neprokázali, že by Pavlacký zaútočil první, proto rozhodli v jeho prospěch,“ dodal obhájce Pavlackého Matěj Dvořák.

V roce 2005 zasahovaly na technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku tisícovky policistů, převážně těžkooděnců. Několik desítek policistů i technařů bylo zraněno, mezi nimi i Pavlacký, který přijel na akci hrát se svou kapelou. Doposud žaloval ministerstvo vnitra kvůli CzechTeku celkem čtyřikrát, například kvůli omezování práv na soukromých akcích. Uspěl ale jen jednou.