Klaus pověřil Šebestu řízením životního prostředí

Praha – Prezident Václav Klaus dnes vyhověl návrhu premiéra Jana Fischera a pověřil vedením ministerstva životního prostředí dosavadního šéfa resortu zemědělství Jakuba Šebestu. Doplnil tak vládní sbor po nedávné rezignaci Jana Dusíka, který se rozhodl vedení ministerstva opustit kvůli průtahům s ekologičtější přestavbou elektrárny Prunéřov II. Fischer se rozhodl dosadit Šebestu v neděli. Jeho rozhodnutí pobouřilo Stranu zelených, která nyní jedná o tom, zda z vlády nestáhne i svého posledního ministra Michaela Kocába. Výsledek oznámí v úterý na tiskové konferenci. Dusík chtěl na základě posudku norské firmy DNV žádat elektrárenskou společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace nebo kompenzační opatření. Fischer takový postup prý odmítal.

Odpoledne premiér Fischer Jakuba Šebestu uvedl do nového úřadu. Rozhodnutí svěřit ministerstvo šéfovi resortu zemědělství považuje za racionální. Obě ministerstva prý k sobě mají blízko a v mnohých zemích EU působí jako jeden resort, vysvětloval Fischer. Odkázal tak nepřímo na dění na Slovensku, kde se oba úřady slučují kvůli úsporám.

Šebestu do úřednické vlády nominovala ČSSD. Odchodem ministra za zelené se tak posílí vliv socialistů ve vládě oproti ministrům nominovaným bývalou vládní koalicí. Předseda zelených Ondřej Liška v pátek uvedl, že dále cítí odpovědnost za ministerstvo životního prostředí, a nechtěl stahovat podporu vládě. Fischerův nedělní krok ho ale pobouřil, premiér prý totiž v pátek slíbil zeleným schůzku, na které se měli dohodnout, koho strana na ministerstvo vyšle.

Telefonický rozhovor s Jakubem Šebestou (zdroj: ČT24)

Fischerův krok pobouřil i občanské demokraty, kteří očekávají, že premiér k této otázce svolá jednání lídrů stran, které se dohodly na vzniku jeho vlády. ODS totiž jmenování Šebesty považuje pouze za dočasné a žádá další jednání. Fischer však dnes reagoval slovy, že postoj obou stran bere na vědomí, ale schůzku vyvolávat nebude. „Jsem hluboce přesvědčen, že na dva měsíce není nutné z té záležitosti dělat nějaký intenzivní politický problém,“ zdůraznil Fischer. Navíc se prý v pátek se zelenými rozcházel s tím, že si o víkendu vyjasní situaci, a žádný slib tak neporušil.

„Kozel“ Šebesta je teď podle zelených i zahradníkem

Právě zelení proti Šebestovi v čele resortu životního prostředí protestují nejvíc. Postavením Jakuba Šebesty do čela ministerstva životního prostředí prý udělal premiér Jan Fischer „kozla zahradníkem“, prohlásil předseda SZ Ondřej Liška. Podle něj se Šebesta v čele ministerstva zemědělství několikrát postavil proti ochraně přírody. Zmínil kauzu devastace obory Radějov nedaleko Strážnice a vypisování tendrů státních Lesů ČR. „Jsem také zvědav, jak bude pokračovat vyhlašování Národního parku Křivoklátsko, který ministerstvo zemědělství nechce,“ prohlásil vysoký ministerský úředník.   

Občanští demokraté doufají, že rozhodnutí premiéra o jmenování Šebesty je pouze krátkodobé řešení. Zástupci ODS také namítají, že ponechání Šebesty v čele ministerstva životního prostředí bude znamenat porušení dohody o úřednické vládě. Právo navrhnout ministra tohoto resortu je podle nich výhradně v kompetenci Strany zelených. „Jiří Paroubek by dostal další hlas ve vládě a vliv na chod dalšího resortu. Pozastavujeme se nad tím, že rozhodnutí o pověření Jakuba Šebesty se odehrálo za zády Strany zelených i za zády ODS,“ píše se ve zprávě.

Na modernizaci Prunéřova Šebesta názor ještě nemá

Jedním z nejsledovanějších rozhodnutí nového ministra životního prostředí bude postoj resortu k plánované modernizaci elektrárny v Prunéřově, kvůli které nakonec odstoupil jeho předchůdce Jan Dusík. Jakub Šebesta v rozhovoru pro ČT uvedl, že k modernizaci elektrárny ještě nezaujal žádné stanovisko, protože se teprve seznamuje s chodem resortu a jednotlivými náměstky. „Napřed se potřebuji s celým případem seznámit, sejít se s celou řadou odborníků, a poté budu mít stanovisko,“ uvedl ministr. Zároveň ale odmítl, že by nakonec ministerstvo o Prunéřovu nerozhodlo. Rozhodnutí prý určitě padne. 

Výroky zelených na svou adresu nechtěl Šebesta komentovat, problematika obou resortů prý ale zdaleka není tak protichůdná, jak bývá prezentováno v médiích. „Za dobu, co jsem spolupracoval s ministry životního prostředí ve Fischerově vládě, tak jsme vždy našli výsledná stanoviska, kde jsme našli shodu,“ zdůraznil Šebesta.